DUNCAN STREET – BAPTIZED BY THE BLUES

“ Good old roots acoustic music from start to finish… “

Dave Duncan en Stan Street beiden uit Clarksdale, MS, brengen samen het “Duncan Street” album “Baptized By The Blues” uit. Het album is ‘life’ opgenomen in Lafayette, Louisiana. Deze verzameling upbeat country blues songs feature Stan Street op mondharmonica, kick drum, & cardboard box en Dave Duncan op delta slide guitar en Dobro Resonator. De zang wordt door beiden gedaan.

Dave Duncan is al meer dan vijfendertig jaren professioneel gitarist. Hij heeft samen gewerkt als pedal steel gitarist met cowboy en zanger Johnny Western, als rockabilly gitarist met pianist SE Willis, met “Jack Pearson & The Nationalse” en met de “GooseCreek Symphony”. Als songwriter heeft Dave Duncan meer dan twintig nummers geschreven voor andere muzikanten als Curtis Salgado en de country zangers Lorrie Morgan & Buddy Jewell. Op zijn eigen naam, bracht hij drie albums uit. Op deze albums zijn als gasten te horen, vroegere leden van “The Allman Brothers”, Delbert McClinton, “Stevie Ray Vaughan’s Band”, “The Nighhawks”, “Sea Level”…   Stan Street is een folk muzikant en galerij eigenaar. Ze kwamen elkaar op straat tegen en de vonk sloeg snel over. Na een reeks optredens samen gedaan te hebben in de zomer van 2013 en nadat er al enkele nieuwe songs op papier stonden, zijn beiden naar LaFayette in Louisiana gegaan om er samen een album op te nemen. Na drie dagen was het album “Baptized By The Blues” opgenomen. 

Op één cover van Muddy Waters na (5”I Be’s Troubled” ), zijn de meeste nummers door Duncan en enkele door Street geschreven. De party begint al vanaf de opener 1”Watermelon, BBA & Beer”. Deze humoristische meezing mantra van Duncan,is één van de songs die het album typeert door zijn upbeat, ritme en vrolijkheid. Met Duncan op dobro en de grooves van Street’s harp, zit vanaf de eerste noten de sfeer er al goed in. Street is op het album verantwoordelijk voor de drive en het ritme. Om het ritme er stevig in te houden gebruikt hij zijn bas kick drum, zijn kartonnen box en op 6”Love Me Tonite”, een door Mississippi John Hurt geïnspireerd nummer, is hij even te horen op ’hambone’ [nvdr: de muzikant gebruikt zijn eigen lichaam als instrument, door ritmisch op de borst, dijen, wangen en andere delen te tokkelen – de roots van de Amerikaanse body music gaan terug tot in de 18de eeuw]. Street zingt zelf op de twee tracks die hij schreef: 2”Come To Mississippi” en de titelsong 7”Baptized By The Blues”. Op de afsluiter 11”The Blues Comes In All Colors” is Street even te horen op tenor sax. 2”Come To Mississippi” is een Delta geïnspireerde stomp en met 3”Color Me Blue” gaat het ritme nog wat meer de hoogte in. Duncan laat zijn pure blues kwaliteiten horen op 4”Sharpest Marble In The Drawer”, een trage uitgeknepen blues met tekstueel ironische trekjes. Street zingt hierna de Muddy Waters’ cover 5”I Be’s Troubled”. Voor mij is 7”Baptized By The Blues” de betere track van het album. Duncan, op slide gitaar, begeleidt Street, die heel passioneel zingt: “My daddy had soul, so did uncle Bill, when I found Muddy waters it gave me cold chills. I was baptized by the blues”. Duncan beschrijft een andere ‘femme fatale’ heerlijk in 9”Tater Salad Woman”: “baby got a secret sauce, really hits the spot, jalapeno mustard seed, boys she smokin’ hot”. Dan volgen er nog het stompende 10”Go Right Back To Bed” en de afsluiter 11”The Blues Comes In All Colors”.

Album tracks: 1”Watermelon, BBA & Beer” - 2”Come To Mississippi” - 3”Color Me Blue” - 4”Sharpest Marble In The Drawer” - 5”I Be’s Troubled” - [Muddy Waters] – 6”Love Me Tonite” - 7”Baptized By The Blues” - 8”Shakin’ The Bacon Down” - 9”Tater Salad Woman” - 10”Go Right Back To Bed” - 11”The Blues Comes In All Colors” – Lyrics by Dave Duncan, except 5, by Muddy Waters, 2 & 7 by Stan Street and 11 co-written with JFred Knobloch.

“Stan Street” aka Dave Duncan en Stan Street, is een relatief nieuwe band in de Clarksdale, Mississippi area. Dave Duncan is de songwriter en gitarist en Stan Street is de mondharmonicaspeler en saxofonist. In de voetsporen van Sonny Terry & Brownie McGhee, volgen ze de weg van de tradities, om de luisteraars met hun eenvoudige songs wat plezier bij te brengen. Of dit nu op de hoek van de straat is, of in een plaatselijke club, maakt geen verschil uit. Zo was het vroeger en zo is het nu nog steeds. Dit is waar het in de muziek en zeker, waar het in de blues om draait. Als de muziek uit het hart komt, speelt tijd geen rol. Duncan & Street zijn hier voor mij met hun album “Baptized By The Blues” 100% in geslaagd!

Eric Schuurmans

 

Line-up:
Dave Duncan: acoustic guitar, Dobro resonator guitar & an old Gibson ES 125 &sings
Stan Street: harmonica, kick drum, cardboard box, hambone (6), snare drum, sax & sings

Discography:
Dave Duncan:
2006: “I Don’t Know If It’s True… But It Happened To Me”
2010: “I’m Not Made Of Stone” – Guests: Jonell Mosser, Jack Pearson & Delbert McClinton
Stan Street:
2003: “Stan Street & The Streetwalkers”
“Duncan Street”:
2014: ”Baptized By The Blues” – Produced by Dave Duncan.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: 15South Records

info: Blind Raccoon

video