MATT ANDERSEN  – WEIGHTLESS

“ When listeners get involved, it really makes it a great night, for everyone.… “

Matt Andersen is een Canadese blues gitarist en singer-songwriter. Matt groeit op in het kleine provinciestadje Perth-Andover, New Brunswick, waar hij voor het eerst in contact komt met de vele arbeiders die er wonen en het harde labeur in de steenkoolmijnen. Matt wil muzikant worden en start zijn muzikale carrière in 2002 bij de New Brunswick band “Flat Top”. In 2004 speelt Andersen tijdens de ‘East Coast Music Awards’. Matt is te horen op de belangrijkste festivals, in clubs, theaters in de States en Engeland en stond op het podium samen met Randy Bachman, Bo Diddley, “Little Feat”, April Wine, “America” & “Loverboy”. In 2009 doet Matt meer dan tweehonderd optredens, inclusief een vierde Britse tour. Hij neemt dat jaar ook het album “Piggyback” op samen met mondharmonicaspeler Mike Stevens. In 2009 start ook zijn samenwerking met de ‘Stuart McLean's Vinyl Cafe shows’, met optredens doorheen Canada. Hieraan wordt een vervolg gebreid in 2011. In 2010, wanneer hij deel neemt aan een elf landenwedstrijd,  wint Andersen als eerste Canadees na zesentwintig jaren; tijdens de ‘International Blues Challenge’ in Memphis, TN. Omdat deze wedstrijd gesponsord is door het ‘Harvest Jazz & Blues Festival’ in Fredericton, kan Matt ook gaan optreden in de States, Frankrijk en Italië en deelnemen aan de legendarische ‘Rhythm & Blues Cruises’ en krijgt daar bovenop nog een geld prijs. Nog veel meer prijzen wint hij in 2011... Tijdens de uitreiking van de ‘Maple Awards’ ontvangt Matt de prijs van ‘Blues Entertainer of the Year’ en de award voor de ‘Acoustic Act of the Year. In 2011 wordt Matt ook vier keren genomineerd door de ‘East Coast Music Association’ (ECMA) als: ‘Male Solo Recording’, ‘Blues Recording’, ‘Fan's Choice Entertainer of the Year’ en voor zijn DVD met de “New Brunswick Youth Orchestra”. Tenslotte wint hij in 2011 ook nog de ‘ECMA Awards for Blues Recording of the Year’ en de ‘Konica Minolta Male Solo Recording of the Year’, voor zijn album “Piggyback”. Ook in 2012 doet Matt opnieuw meer dan tweehonderd optredens! In 2011 brengt Matt het album “Coal Mining Blues” uit, geproduced door Colin Linden. Het album is opgenomen in de ‘Levon Helm Studios’ in Woodstock, New York. Aan het album werken de keyboardspeler Garth Hudson (“The Band”) en zangeres Amy Helm (“Olabelle”) mee. Op het album zingt Matt over het leven van de hard werkende arbeiders in de mijnen en zijn nauwe banden met deze gemeenschap, familie en vrienden uit zijn thuis. Matt wil de luisteraar niet veranderen, maar zegt zelf: “I love it when the listeners  really get involved in the music… When people get involved, it really makes it a great night — for everyone”.

Matt’s nieuwe album heet “Weightless”. Het is een album waarin hij niet alleen te horen is. Hij treedt aan met een volledige bezetting, inclusief backings, piano, harmonica en drie blazers. Matt heeft het album opgenomen in de Halifax studio’s in Nova Scotia, CA en het album is verder gemixt en afgewerkt in de States (CA & TN). Zijn songs zijn opnieuw zijn verhalen en zijn impressies. Hij opent zijn nieuwe album met “I Lost My Way”, een track waarin hij de vrijheid en ook een beetje de eigenzinnigheid bezingt. Dit doet hij ook, begeleid op pedal steel door Paul Rigby, in het fragile maar mooie “So Easy”, waarin hij ons een spiegel voor houdt en ons de raad geeft de ogen te openen voor de dingen rond je: “Open your eyes, you will find you’ve got everything you’ll need…” In de poppy titelsong met bijhorende backings, “Weightless” heeft Matt het over de sprong in het ijle, het ogenblik dat je de beslissing durft te nemen... “Alberta Gold” is een rocky road song die je gezien het onderwerp, aan het vorige album “Coal Mining Blues” doet denken. Het nummer verschilt sterk met het frêle en gevoelige “Let’s Go To Bed”, dat Matt’s geweldige stem in de spots brengt. ‘Idem dito’… voor de mooie ballade “Drift Away”! “City Of Dreams” is een andere rock track, die samen gezongen wordt met Brian Bourne en die het harde en monotone leven bezingt van de arbeiders aan de band: “boy they’re gone miss you when you’re gone...” Suzie Vinnick schreef met Matt als enige dame mee op het album aan de track “Drift Away”, een song die sprankelt van de hoop, dat het morgen beter zal gaan. De afsluiters “Between The Lines” en “What Will You Leave” schreef Matt samen met Ryan Hupman. “Between The Lines” is een ingehouden introverte song, over de harde kantjes van een relatie en met “What Will You Leave” sluit het album af met de vraag: “What will you leave here when you go?...”

Album tracks: 1”I Lost My Way” [MA/Joel Plaskett] – 2”My Last Day” [MA/Joel Plaskett] – 3”So Easy” [MA/David Myles] – 4”Weightless” [MA/Ryan Hupman] – 5”Alberta Gold” [MA/Dave Gunning] – 6”Let’s Go To Bed” [MA/Thom Swift] – 7”The Fight” [MA/Dave Gunning] – 8”Drift Away” [MA/Suzie Vinnick] – 9”Let You Down” [MA/Keith Mullins] – 10”City Of Dreams” [MA/Tom Wilson] – 11”Between The Lines” [MA/Ryan Hupman] – 12”What Will You Leave” [MA/Ryan Hupman] – MA: Matt Andersen.

Op zijn nieuwe album “Weightless”, neemt de Canadees Matt Andersen de luisteraars opnieuw mee de weg op en vertelt hij ons zijn verhalen. Met zijn teksten snijdt hij door de zielen van de luisteraars en steekt hij zijn vinger soms nog wat dieper in de wonde. Zijn muzikale stijl is een mix van blues, rock en folk, maar op de eerste plaats is Matt Andersen de songwriter. Als je genoeg tijd neemt om te luisteren en te ondergaan, zal je van dit nieuwe album genieten en voel je dat je als een ander mens verder wil gaan. 

Eric Schuurmans

 

Line up:
Matt Andersen: vocals, guitar
Geoff Arsenault: drums, percussion
Bruce Dixon: bass
Ross Billard: piano, keyboards
Paul Rigby: guitars, pedal steel
Steve Berlin: piano (7)
Mike Stevens: harmonica (4)
Brian Bourne: vocals (10)
Mark V. Gonzales: trombone & horn arrangements
Gilbert Elorreaga: trumpet
Josh Levy: baritone sax
Amy Helm, Alana Stuart: backing vocals

Discography:
2007: “Solo At Sessions”
2007: “Live At Liberty House”
2007: “Second Time Around”
2008: “Something In Between”
2009: “Twiggyback” – with Mike Stevens (harmonica)
20xx: “Push Record” – with Mike Stevens (harmonica)
2009: “Live At The Phoenix Theatre”
2011: “Coal Mining Blues”
2014: ”Weightless”
Produced: Steve Berlin – Engineered: Darren van Niekerk - Mixed: Adam Hawkins – Mastered: Hank Williams

Artiest info
Website  
 

Label: True North Records

Info: Broere Promotion

video