GAIT KLEIN KROMHOF - GAIT

Hij was niet de eerste en zal wellicht ook niet de laatste muzikant zijn die zich tot de blues bekeerde nadat hij getroffen werd door het impact van de blues van Lightnin’ Hopkins. Het overkwam in elk geval ook de Nederlander Gait Klein Kromhof toen deze in zijn tienerjaren geraakt werd door de intensiteit van Hopkins’ blues. Harmonica spelen kon hij reeds voordien, dankzij zijn moeder die waarschijnlijk de muzikaliteit van haar zoontje al vroeg onderkende. Harmonicaspeler Big Walter Horton was een volgend opstapje in zijn interessesfeer en zijn bluescarrière en sindsdien is zijn liefde voor de akoestische harmonica alsmaar gegroeid. Het maakt dat thans vele muzikanten staan te springen om hem als begeleider tijdens hun concerten mee te tronen terwijl hij als muzikant in de ‘Champagne Charlie’ formatie uiteraard al een drukke agenda heeft. Op de albums van menige Nederlander komt zijn naam voor als gastmuzikant, zoals o.m. bij de ‘Shiner Twins’ en bij Hans Theessink, maar ook bij de Gentenaar Bruno Deneckere en het Amerikaans duo Tom Mank en celliste Sera Smolen.

Nu stappen zij op hun beurt mee in dit solo album van Gait, waarin de harmonica een verbindende en centrale plaats krijgt, zonder zich daarom op te dringen of geforceerd aan te doen. Want Gait Klein Kromhof is een harmonicavirtuoos die zijn sound laat aanleunen bij de melodie en spontaan de feeling oppikt in elke song. Hij wisselt van harmonica’s, -Seydel 1847 voor de kenners- en varieert naargelang de stemkleur van de zanger of de verhaallijnen in de song. Soms is dat een traditional zoals ‘Another Man Done Gone’, vertolkt door Sjef Hermans, of een cover van Muddy Waters. Soms is dat een song van de songwriter zelf zoals het gevoelvolle ‘The Real Thing’ uit het poëtisch oeuvre van Bruno Deneckere. Elders enkele songs uit het album ‘Swimming In The Dark’ van Tom Mank en Sera Smolen, waarop Gait eveneens meespeelde. Het pakkende en ontroerende ‘Leaving At Daybreak’, live opgenomen op het verjaardagsfeest van Theessink in 2012, komt eveneens voor op het lijstje van bijeengebrachte songs. Aldus krijg je een select clubje van mijn favoriete bluesy vocalisten, waartussen ook nog Jack Hustinx en gitarist Richard van Bergen van de Shiner Twins. Vanaf nu komt daar ook nog de Zeeuwse zanger Ries de Vuyst bij die met zijn ‘The Cuckoo’ voor een aangename verrassing zorgt omwille van de warmte in vertolking waardoor hij in de verte aan Derroll Adams herinnert.

Door de diverse stemtimbres en zangstijlen krijg je aldus een rijk geschakeerd album dat desondanks homogeen aandoet doordat Gait er telkens een bluesy en emotionele kleur aan geeft zelfs bij de western swing van ‘Metal Boy’ Luk Coene en contrabassist Maarten Bruggeman met hun vintage jazz. Behalve een selectie van favoriete zangers krijg je dus ook favoriete songs waaronder o.m. het nostalgische ‘Another Man Done Gone’ met de cellobegeleiding van Sara Smolen, het stemmige ‘Quiet Of The Night’ en het bloedmooie ‘Love Is My Religion’ van Jack Hustinx met de Resonator gitaar van Richard Van Bergen. Verschroeiend mooi zoals hij zich hier tegen de Delta blues aanschurkt. Verkillend mooi ook hoe de winnaar van de Dutch Blues Award voor harmonica, anno 2010, telkenmale met intuïtieve harmonicasound aansluit en volledig opgaat in de mood! In het geëmotioneerde ‘The Real Thing’ initieert hij de magie evenals in het laatste instrumentale ‘Gait’s Blues’. Klasse!

Marcie

CD Gait is nu te bestellen

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
GAIT KLEIN KROMHOF
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video