BARRY BIG B BRENNER - KEEP IT CLEAN

We kunnen het ons zo nog voor de geest halen toen we tien jaar geleden per toeval op de website van Barry Big B Brenner beland waren. Toen we ’s mans muziek hoorden waren we direct in de ban van deze artiest en besteleden tegelijk “Blues” en “Blues, Rags & Stomps” via zijn website. Groot was onze vreugde toen we een paar dagen later gehandtekende exemplaren van beiden in onze bus aantroffen. Nu, tien jaar later, kunnen wij met veel genoegen zijn vierde album aan u voorstellen: “Keep It Clean”.

Meer dan dertig jaar is hij intussen bezig met muziek, speelde en werkte vroeger samen met grootheden als Albert King en Eric Burdon van The Animals. Zijn eigen weg, of beter gezegd roeping, vond hij in de traditionele Country Blues, zichzelf een weg banend als solo artiest en troubadour. De artiest is bezeten van de finger-style blues, bottleneck slide en ragtime guitar picking en laat op deze release tenvolle bewonderen deze aangehaalde genres volledig onder de knie te hebben.

Er staan drie instrumentale nummers op de plaat en al vanaf het eerste “Reap What You Sow” kunnen je zijn snarenspel bewonderen. Evenzeer op de van tekst voorziene nummers hoor maar we bedoelen enkel dat het daarop wat makkelijker te concentreren valt. Op dit, volledig in eigen beheer uitgegeven, album presenteert Brenner ons tien sterke nummers, badend in de sfeer van traditionele blues en folk.

Opener “Follow The Drinking Gourd” is een wat duistere Amerikaanse folk song uit 1928 die wat code-achtig zou verwijzen of gebruikt zijn door toenmalige werklui of slaven als u wilt. Soit, het is een oorwurm en een binnenkomer van jewelste! En meestal hebben we het niet zo voor een overdaad aan instrumentale nummers maar op deze release dragen zo nog eens extra bij aan de aangename variatie in songs die er te bewonderen vallen. En nogmaals, bewonder aub zijn manier van gitaar spelen. Op “Cochinas” bijvoorbeeld zal je haast Latijnse invloeden gaan vermoeden waar het aangehaalde “Reap What You Sow” pure blues is met die fantastische Resonator; het zwierige “St.Elmore’s Fire” is dan weer een zuivere, harmonieuze folkblues waar de slide zo magistraal gebruikt wordt.

Zijn teksten op de andere nummers zijn tijdloos en gaan eigenlijk steeds naar de essentie van de meeste bluessongs: gevoelens, geschiedenis, je fantasie zal je een heel eind op de weg helpen.Wat verrast waren we toch door zijn eigenzinnige bewerking van Rory Gallagher’s “Pistol Slapper Blues”. Op een iets aangepaste tekst wordt de song hier “Pistol Snapper Blues” genoemd. Het pleit in ieder geval voor Brenner dat we goedkeurend knikten na afloop van één van onze lievelingsnummers van onze betreurde Ierse gitaarheld.

Een niet minder verrassende maar evenzeer boeiende versie van “Stack O’Lee” valt ook te bewonderen op het album. De song ook al wel gekend onder titels als “Stagger Lee” of “Stagolee” was ooit een nummer één hit voor Lloyd Price in 1959 maar het is de versie van Mississippi John Hurt, nog dertig jaar vroeger, die als de definitieve wordt beschouwd. En hiermee hebben we de één van de grote helden van Brenner gelijk vermeld. Samen met Big Bill Broonzy, Tampa Red en Blind Boy Fuller is die man zijn sound trouwens één van de invloeden die op je deze release zal kunnen ontdekken.

Zoals eerder gezegd aardig wat Folkblues terug te vinden op “Keep It Clean” maar bovenal waart de geest van de Old Time School Blues rond. De titelsong, ook al een lied uit begin vorige eeuw, is in onze oren in een definitieve versie gegoten door The Raconteurs maar het vrolijke nummer wordt door Barry’s toch wel bijzonder knappe fingerpickingspel hier briljant als afsluiter geserveerd in de stijl van de betere blues uit het Zuiden. Uitstekende plaat alweer van Barry Big B Brenner !

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video