IRENE KELLEY – PENNSILVANIA COAL

“ An exquisite mix of bluegrass, country & folk… “

Singer-songwriter Irene Kelley is afkomstig uit het kleine stadje Latrobe, PA. Irene begon haar muzikale carrière in een Led Zeppelin cover band, toen ze op de middelbare school zat. Ze gaf haar zelf de bons door met een voorstel te komen om met de band een Dolly Parton song te doen. Hiermee legt ze ook de basis voor haar eerste stappen richting country muziek. Op haar negentiende krijgt ze haar eerste gitaar en begint ze haar eerste songs te schrijven. Een van haar eerste composities heette "Pennsylvania Is My Home", waarmee ze ook genomineerd wordt voor de ‘Pennsylvania state song’. Deze song opent vele deuren en belandt ook bij Gordon Payne van CBS Records. Enkele demo’s later versiert ze een platencontract bij MCA en in 1983 verhuist ze met haar man naar Nashville, de plaats waar ze voor het eerst kwam toen ze op huwelijksreis waren. MCA brengt twee van haar singles uit, "You Are A Rock” / “I Am A Rolling Stone" en "Love Is a Hard Road", maar niet het studio album dat ze ook geschreven had. In 1999 brengt Irene haar debuut album “Simple Path” uit op haar eigen label. Terwijl Irene haar inkomen verdient als songwriter, voedt ze haar twee dochters Justyna en Sara Jean op, die ook zingen en componeren.

Album tracks: 1”You Don’t Run Across My Mind” [I. Kelley / Peter Cooper] – 2”Feels Like Home” [I. Kelley / Peter Cooper] – 3”Pennsylvania Coal” [I. Kelley / Thomm Jutz] – 4”Breakin’ Even” [I. Kelley / Mark Irwin] – 5”My Flower” [I. Kelley / Justyna Kelley] – 6”Rattlesnake Rattler” [I. Kelley / Thomm Jutz] – 7”Sister’s Heart” [I. Kelley / Jon Weisberger] – 8”Things We Never Did” [I. Kelley / David Olney] – 9”Angels Around Her” [I. Kelley / Billy Yates] – 10”Better With Time” [I. Kelley / Justyna Kelley / Peter Cooper] – 11”Garden Of Dreams” [I. Kelley / David Olney / John Hadley] – bonus track - 12”You Are Mine” [I. Kelley / Justyna & Sara Jean Kelley]

Na tien jaren brengt Irene Kelley opnieuw een album uit, dat ze de titel “Pennsylvania Coal” gaf. Het is een album met elf tracks waarop ze zelf zingt en één bonus track, die dochter Sara Jean Kelley mee schreef en die ook de zang doet. Aan het album werken Mark Fain mee als producer (7x Grammy winnaar), violist Stuart Duncan en gitarist / banjo speler Bryan Sutton. De rij van zangeressen is vrij lang met namen als Rhonda Vincent, Claire Lynch en Trisha Yearwood. Ook Irene’s getalenteerde dochters ontbreken hier niet. Het album “Pennsylvania Coal” is een vervolg van “Thunderbird”, dat al een kroniek was van haar persoonlijke strijd. Irene is duidelijk niet van haar weg afgedwaald. “Pennsylvania Coal” is het verhaal van de kleindochter van een koolmijner en haar familie. Het enthousiasme van een teenager in “Pennsylvania Is My Home” krijgt een vervolg met de volwassen wijsheden in “Pennsylvania Coal”, waardoor de cirkel rond is. 2”Feels Like Home” is een emotioneel nummer dat Irene samen met Peter Cooper schreef en waarin ze met veel heimwee en melancholie over haar verhuis naar Nashville zingt.  De titelsong 3”Pennsylvania Coal” vertelt het familieverhaal en wordt geïllustreerd door de foto (op de achterzijde) van de koolmijners. Voor haar grootouders waren het harde tijden met veel ontbering. Vele Polen, zoals haar grootouders, immigreerden vrij jong naar Amerika, waar ze in de mijnen gingen werken en vaak stierven aan longziekten. 5”My Flower” is een levendig opgewekt nummer dat Irene samen met haar dochter Justyna schreef. 7”Sister’s Heart” is opgedragen aan Irene’s zus, omdat ze in haar hart de waarden van haar moeder meedraagt. In de radio hit 8”Things We Never Did” is accordeonist Jeff Taylor er bijgehaald om de sfeer extra speciaal te maken. In de song die gaat over relaties, is er een strofe die velen zal bijblijven: “Forever me and you, nearly a dream come true. You don’t know how I miss, the things we never did…” Met 9”Angels Around Her” vertelt Irene over haar moeder die engelen, die ze, verspreid over het ganse huis, verzamelde. 10”Better With Time” is volgens Justyna de verplichtte song in ¾, die Irene samen met haar dochter zingt en met de heerlijke banjo van Bryan Sutton. Trisha Yearwood zingt hier de mooie harmonieën. 10”Garden Of Dreams” is Irene’s ode aan haar dochters, met de hoop dat ze altijd de talenten die ze meekregen zullen gebruiken. In de bonus track 12”You Are Mine” zingt Irene met haar beide dochters. Sara Jean zingt de melodie, Justyna de lagere en Irene de hogere partij.

“Pennsylvania Coal” van Irene Kelley is een prachtige brok muziek - “back to the roots” van de bluegrass en country. Al vanaf de eerste noten wordt je gehypnotiseerd door de warme en rustgevende stem van Irene. Zelf staat ze ook garant voor de echte verhalen die ze ons brengt: "It's the right time and I'm getting back to what I know. Writing these songs — it was just telling my story". Sommigen worden met bijzondere talenten geboren. Irene Kelley is zo iemand. Ze kan je met verdriet, geluk en kwetsbaarheid op de een of andere manier raken en inpakken, waardoor je met een beter gevoel alles weer aan kan. 

Irene Kelley is te zien en te horen op vrijdag 12/09/2014 tijdens het COUNTRY festival, dat door gaat aan Chateau De La Motte in Sint Truiden.

Eric Schuurmans

 

Line-up:
Irene Kelley: vocals, guitar, autoharp (5)
Mark Fain: bass
Bryan Sutton: guitar (1-7, 9), banjo (1,3,6,7), dojo (4)
Stuart Duncan: fiddle (1-11)
Adam Steffey: mandolin (1-11)
Thomm Jutz: guitar (8,10,12)
Lynn Williams: drums, percussion (1-11)
Jeff Taylor: accordion (8), hammer dulcimer (11)
Scott Neubert: dobro (12)
Pat Mclnerry: drums (12)
Background vocals: Dale Ann Bradley (2,7,11) – Steve Gulley (2,11) – Claire Lynch (5,9) – Justyna Lynch* (5,12) – Trisha Yearwood (10) – Bonnie Keen (10) – Darren Vincent (1) – Carl Jackson (8) – Jerry Salley (3) – Rhonda Vincent (6) – Chip Davis (4) – Sara Jean Kelley* (lead vocal, 12) / *daughters of Irene

Discography:
1999 / 2001 : “Simple Path”
2004 : “Thunderbird”
2014 : ”Pennsylvania Coal” – Produced by Mark Fain

Het  verhaal achter de foto, op de achterzijde van de hoes… Deze sepia foto is zowat honderd jaren gelden genomen voor de koolmijn van Crabtree, Pennsylvania. Op de foto: een groep mijnwerkers, waaronder Irene’s grootvader (links op de rug van het paard) Paul R. Verchuck, een Pools immigrant. De titelsong van het album is het thema, waarrond alles draait. Vanaf de eerste generaties geldt het verhaal van ontbering, kracht en hoop, dat door de volgende generaties verder gezet is. 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Patio Records

video