STEVE HILLAGE – LIVE AT THE RAINBOW 1977

Steve Hillage is een nu 63-jarige Engelse muzikant die voor zich een solocarrière als blues- en rockgitarist heeft uitgebouwd, maar die ook in bands als ‘Gong’, ‘Khan’ en underground danceformatie ‘System 7’ heeft gespeeld. Daarnaast ging hij in 1973 als gitarist mee op tournee met Kevin Ayers’ live band ‘Decadence’ doorheen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Eind 1975 begon hij aan zijn indrukwekkende solocarrière met de release van het debuutalbum “Fish Rising”. In totaal volgden nadien nog dertien verdere platen. Steve Hillage trad live op met een driekoppige band, bestaande uit zijn levenspartner Miquette Giraudy op keyboards, Curtis Robertson op basgitaar en Joe Blocker op drums. De nummers die ze tijdens live shows speelden waren meestal lang uitgesponnen hymnes die tussen 5 en 8 minuten duurden.

Op 3 november 1977 stond Steve Hillage met zijn band op het podium van het ‘Rainbow Theatre’ in Finsbury Park in hartje Londen. Het was de laatste show van een 14 optredens durende tournee doorheen het Verenigd Koninkrijk die op 15 oktober 1977 was begonnen. De live registratie van dat memorabele optreden in het ‘Rainbow Theatre’ werd nu 37 jaar later door platenlabel ‘Gonzo Multimedia’ uitgebracht.

Steve Hillage speelde er een 75 minuten durende set van elf nummers met negen zelfgeschreven songs en twee covers: “It’s All Too Much” van George Harrison, dat voor het eerst op de soundtrack van de Beatles-film “Yellow Submarine” uit 1969 stond, en “Hurdy Gurdy Man”, de hit van de Schotse singer-songwriter Donovan Leitch uit 1968 (zie live versie op bijgaande video).

De eigen composities zijn vooral nummers uit zijn album “Motivation Radio” van 1977 dat volgde op zijn meest succesvolle plaat “L” uit 1976 die door Todd Rundgren werd geproduceerd. Bijna 40 jaar na datum klinkt deze psychedelisch en progressieve muziek nog altijd even fris en stimulerend. Songs als “Light In The Sky”, “Radio”, “Motivation” en het vijftien minuten durende “Searching For The Spark” behoren zoveel jaren later tot het gemeenschappelijke muzikale erfgoed.

In de jaren ’80 en ’90 was Steve Hillage vooral actief als platenproducer van o.a. ‘Simple Minds’, ‘Cock Robin’, ‘The Orb’ en ‘The Charlatans’. Maar het virtuoos gitaarspel van deze man op zijn vele soloplaten blijft de muziekfans boeien en daarom zijn we ook nu weer overtuigd dat het album “Live At The Rainbow 1977” opnieuw op een uitstekend verkoopcijfer zal mogen rekenen.

(valsam)

Artiest info
   
 

Label: Gonzo Multimedia

video