CHRIS D. SMITH – A.D. 2014

Net drie jaar geleden mocht ik voor ‘Rootstime’ een recensie schrijven over de debuutplaat “Words” van de Antwerpse zanger en songschrijver Chris D. Smith. Daarin concludeerden we toen dat deze muzikant in het succes van die plaat hopelijk de motivatie zou vinden om op de ingeslagen weg verder te gaan en spoedig met een vervolgalbum op de proppen te komen.

Het heeft dus toch drie jaar geduurd vooraleer er sprake is van een tweede studioplaat van Chris D. Smith, een cd die nu op de markt is verschenen onder de titel “A.D. 2014” en die door de zanger zelf werd geproduceerd.

Voor de opname van de elf eigenhandig gecomponeerde tracks op deze plaat deed hij een beroep op een aantal van de beste Belgische studiomuzikanten zoals bassist Bart Delacourt, gitarist Chris Van Nauw, drummer Tim Coenen, percussionist Carlo Willems, violist Nils De Caster, toetsenist Niels Verheest en gitarist en pedal steel-speler Tom Vanstiphout.

In de stevig rockende openingstrack “Italian Girls” horen we de muzikale invloeden terug van Bruce Springsteen, één van zijn grote voorbeelden. “Hard Times” wordt op een reggaedeuntje gebracht en “Tell Me” is een nummer dat bij ons herinneringen oproept aan de sound van ‘Led Zeppelin’. De eerste single uit dit album is de folkballad “Gates Of Love” met violist Nils De Caster die in een prominente rol aanwezig is.

Daarna blijft het nog even rustig met de song “Old Friend” om vervolgens terug de rockende toer op te gaan in “Rock’n’Roll Addict”. Dan schakelt Chris D. Smith over naar Americana met het door orgel en pedal steel geïnstrumenteerde countrynummer “Mose Grove” waarin reflecties van Neil Young en van ‘The Band’ opduiken. Later komt deze muziekstijl nog eens terug in het nummer “Catchin’ The Sun”.

De albumtiteltrack “A.D. 2014” is gitaarrock à la ‘Admiral Freebee’ op zijn best. Eén van de vlotst in het gehoor liggende nummers is de erg dansbare rumba “Coat Made Of Love” met het opvallende geluid dat afkomstig is van de vibrafoon van Carlo Willems. Het blijft natuurlijk een heel persoonlijke mening van uw recensent, maar omwille van de grote stijlendiversiteit in de nummers op deze plaat lijkt dit toch een straffere plaat van Chris D. Smith te zijn geworden dan zijn debuutalbum “Words” uit 2011.

(valsam)

 

12.09.2014: Podiumcafé Ami, Antwerpen (cd release concert)
20.09.2014: Club De Loge, Gent (cd release concert)
22.09.2014: Campus Drie Eiken, Universiteit Antwerpen
27.09.2014: Cultureel Centrum, Brasschaat
11.01.2015: Bistro Zwart Huis, Brugge


 

Artiest info
Website