BUBE DAME KÖNIG – TRAUMLÄNDLEIN

De Duitse platenbaas Christian Pliefke heeft zijn hart verloren aan de traditionele folkmuziek en wil via zijn diverse platenlabels ‘Beste Unterhaltung’, ‘Nordic Notes’ en ‘CPL Music’ kansen bieden aan respectievelijk Oosteuropese, Scandinavische en Duitse artiesten die met hun roots-volksmuziek aan het werk zijn. Ze kunnen hun platen via hem internationaal op de markt laten brengen en zo proberen om dat culturele erfgoed veel breder dan in eigen land te laten verspreiden.

Met het Duitse trio ‘Bube Dame König’ uit de Oost-Duitse stad Halle nabij Leipzig leert Christian Pliefke ons kennis maken met Juliane Weinelt (zang en dwarsfluit), Till Uhlmann (draailier en viool) en Jan Oelmann (zang, viool en akoestische gitaar).

Alle drie hebben ze hun hart verloren aan de klassieke volksmuziek die zijn oorsprong kan vinden in Duitsland zelf, maar ze brengen ook naar het Duits vertaalde liederen die vele eeuwen geleden in landen als Schotland of Ierland door de lokale bevolking tot traditionals werden gezongen. Op hun debuutplaat “Traumländlein” hebben ze veertien van dergelijke stokoude nummers verzameld, vaak traditionals van 4 à 500 jaar geleden die door het trio van een nieuw arrangement en een modernere bewerking werden voorzien.

Twee nummers “Blasse Mary” en “Gewerkschaftslied” zijn echter kakelverse composities op muziek van Jan Oelmann en van tekst voorzien door hun vaste tekstschrijver Thomas Kolitsch, die ook de oude teksten van de andere nummers op deze plaat opnieuw bewerkte. “Spielemann” is een bewerking van het Schotse volkslied “Bonnie Ship The Diamond”, “Ebereschenbaum” werd geïnspireerd door het Ierse volkslied “Road To Clady” en de melodie van het nummer “Abschied (Einst Wohnten Hier Riesen)” werd ontleend aan het Ierse volkslied “Health To The Company”.

Van de andere tracks op dit album onthouden we vooral “Wenn Alle Brünnlein Fliessen”, “An Der Saale Hellem Strande” en het intimistische en dromerig gezongen liedje “Kein Schöner Land” (zie video). Ook bij dit album hebben we echter onze twijfels of er interesse voor kan worden opgewekt bij folkliefhebbers buiten de Duitstalige landen. De toekomst zal dit uit moeten wijzen voor ‘Bube Dame König’.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: CPL Music

video