THE WELLFEDS - SHORT MAN SYNDROME

Deze band, geformeerd rond zanger-gitarist en songwriter John Reeves, mag dan wel uit Texas komen, een Texas stempel is er zeker niet gezet op Short Man Syndrome. 12 nummers bevat het album, allen geschreven door Reeves en vanuit een opvallend perspectief. Reeves is een schrijver die vanuit een tragikomische invalshoek naar het leven kijkt en zo een heel eigen universum heeft gecreëerd met zijn liedjes. De muziek van The Wellfeds is er eentje van het platteland; akoestisch, eenvoudig en gebouwd op de stenen van folk en een vleugje country.

Wie naar de tekst luistert van Brangus Bob , een lied over een gepensioneerde rodeo stier die zijn dagen slijt in de wei of naar die van Pile In The Yard, een tragische, maar uiterst vermakelijke love song kan niet anders dan breeduit lachen en concluderen dat het kijken vanuit dat andere perspectief zo gek nog niet is. Reeves heeft zelfspot en een wat wrange, maar tegelijkertijd ook een droge, humoristische stijl in zijn schrijverij. Tekstueel staat Short Man Syndrome dan ook als een huis, al is op die behuizing nog wel het een en ander op te merken.

De roots van The Wellfeds is namelijk net zo stoffig en dor als de woestijn in Texas. Saai en met een zekere nonchalance omlijst die schijnbaar het effect moet oproepen van een zekere lo-fi creatie, maar in werkelijkheid een opeenvolging herbergt van folk clichés en voorspelbare dynamiek. Zonde, want die saaiheid en voorspelbaarheid zorgen voor een irritante afleiding van de magie die de nummers op Short Man Syndrome zeker in zich hebben.

Ferenc Koolen

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Finca Flojo Records