ANNA MARIA – HVER STUND MED PER

Anna María Björnsdóttir is een Ijslandse zangeres en songschrijfster die sinds 2009 studeert en woont in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Van bij het begin van haar studieperiode gebruikte ze oude gedichten die nadien in liedjesvorm werden omgezet en de directe aanleiding vormden voor de lancering eind 2012 van haar debuutplaat "Saknað Fornaldar" (letterlijk vertaald als: verlangen naar de goede oude tijd’).

Deze jonge muzikante heeft een grote belangstelling in haar roots en ze zoekt dan ook op alle mogelijke manieren naar historische documenten en informatie over de wijze waarop haar grootouders en ouders hun leven organiseerden in Ijsland. Een oude gedichtenbundel die ze van haar overleden grootouders had geërfd was een grote hulp bij deze zoektocht.

Anna Maria zingt al haar liedjes in haar moedertaal, dus voor ons totaal onverstaanbaar. Gelukkig maar dat ze alle songteksten ook in een Engelse vertaling in het cd-boekje heeft opgenomen. Dat heeft ze ook gedaan bij de release van haar tweede studioalbum “Hver Stund Með þér“ dat begin 2015 via het Duitse platenlabel ‘Nordic Notes‘ internationaal op de platenmarkt wordt verdeeld.

Door deze vertaling weten we dan ook dat de titel van deze cd en van het titelnummer dat u op de video kunt beluisteren ‘Each Moment With You‘ betekent en kunnen we ook afleiden dat haast alle twaalf liedjes op dit album over onderwerpen in verband met de oprechte en onvoorwaardelijke liefde handelen.

Net als bij haar eerste plaat zijn deze liedjes ook allemaal gebaseerd op teksten van oude gedichten die haar grootvader voor haar grootmoeder had geschreven in een periode van 60 jaar, in het begin als jonge verliefde kerel tot gelukkige oudere echtgenoot . Bij die vele lieve woorden heeft deze zangeres heel wat leuke muziekdeuntjes gecomponeerd.

De nostalgische benadering bij dit project is toch wel speciaal te noemen en we kunnen ons wel iets voorstellen bij het belang van deze terugblik naar haar roots voor Anna Maria, hoewel onze emotionele binding met het gebeuren in Ijsland niet zo groot is.

De liedjes zijn sober qua orkestratie, maar de heldere en mooie stem van Anna Maria is boeiend en ze wordt vocaal op heel wat songs bijgestaan door haar vriend en Ijslandse singer-songwriter Svavar Knútur Kristinsson. Daarenboven zorgt de knap gearrangeerde, dromerige muziek voor het opwekken van een gemoedelijke sfeer bij de beluistering van deze plaat, ondanks het feit dat ik echt geen enkel woord van haar songteksten versta.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nordic Notes

video