LE GRAND BATEAU – L’EAU DE VIE (EP)

‘Le Grand Bateau’ is een in 2011 in Gent ontstane popgroep die er voor gekozen heeft om alle songs in de Franse taal van Molière te brengen, hoewel er geen enkele Franstalige in de bezetting van de groep te bespeuren valt. De zangpartijen worden allemaal verzorgd door frontvrouw Aster Van Vaerenbergh, terwijl Thomas Noël op gitaar en Hammondorgel, Sophie Cavez op basgitaar, Wouter Van den Bossche op drums en Yves Meersschaert op piano speelt.

In 2011 verscheen het debuutalbum van ‘Le Grand Bateau’ onder de titel “La Mesure” en een jaartje later was album nummer twee “Le Dernier Brame” een feit. Het derde album van de groep kwam op de markt met de titel “L’Eau De Vie”. De opname van deze zeven songs tellende cd vond plaats onder leiding van gitarist en producer Jean-Marie Aerts (o.a. ‘TC Matic’ en ‘Absynthe Minded’).

‘Le Grand Bateau’ brengt duidelijk popsongs, maar de invloeden uit het Franse chanson en het ‘Bossa Nova’-muziekgenre zijn even duidelijk aanwezig in hun nummers. Op het nieuwe album, dat omwille van zijn amper 7 liedjes en nauwelijks 25 minuten duurtijd eigenlijk als een ep-tje mag worden beschouwd, klinken de liedjes wat meer sober en donkerder dan op hun vorige platen.

De songs worden ook in een meer intimistisch karakter geplaatst, hoewel er hier en daar toch ook een explosie van orkestratie te horen valt, zoals in “On Crève d’Envie”, het uptempo swingende “Helena” en de catchy titeltrack ‘L’Eau De Vie”. Openingstrack “C’est Dingue”, het daarop volgende “Ma Petite Fleur” en “J’Ai Peur” zijn haast cabareteske Franse chansons waarin de vocale prestatie van Aster Van Vaerenbergh sterk wordt geaccentueerd. De ervaren scheepskapitein Yves Meersschaert zorgt op zijn vertrouwde piano voor de soms heel elementaire instrumentatie bij deze ballads.

U kunt de formatie ‘Le Grand Bateau’ volgend jaar live gaan bekijken in Nederland in maart en begin mei in Merelbeke. Misschien komen er nog wel meer concerten in de volgende maanden, maar daarvoor zult u de website van deze groep moeten raadplegen. Wat nader kennismaken met hun muziek kunt u beter al eerder doen door hun recentste cd “L’Eau De Vie” aan te schaffen.

(valsam)

28 maart 2015: De Theater Garage, Venlo, NL
30 maart 2015: Meneer Frits, Eindhoven, NL
9 mei 2015: GC ’t Groenendal, Merelbeke, BE

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: CLICK