ROBIN BANKS – MODERN CLASSIC

De Canadese zangeres Robin Banks groeide op in een tabak farm op zo’n vijftig mijl van Detroit. Banks reed in de jaren ’80 als taxi chauffeur, om haar zangcarrière te kunnen financieren. In 1992 richtte ze haar eigen blues band op in Ontario. George “Wild Child” Buttler en Alfred “Chicago Pete” Harrell waren toen haar mentors. In 1997 won Banks de Maple Blues Award als New Artist of the Year. Ook in 1997, debuurteerde Robin Banks met het album “Permanent Record”. In 1998, 2010 en 2011 was Banks genomineerd als Female Vocalist of the Year. In 1999 verhuist Banks naar Texas, waar ze zeven Jaren verblijft en met verschillende bands gaat samen werken. Hier treedt ze op samen met drummer Marc Wilson (Anson & the Rockets), bassist Drew Allain (Mike Morgan & the Crawl), Johnny Moeller (Fabulous Thunderbirds) e.a. Banks had een special band met zanger / harmonicaspeler Sam Myers (Anson & the Rockets). Myers is te horen op haar album “Honesty” (2000). In 2003 tourt Banks in Europa. In 2006 verhuist ze naar Jamaica, waar ze optreedt in clubs en festivals. In 2009 keert Banks terug naar Canada. Momenteel werkt ze samen met twee bands: een is een blues band en de andere een fusion band, die naast blues ook jazz, soul, R&B en reggae speelt. Haar laatste album bracht Banks uit in 2010. Het album heette “Livin’ Life” en was een live album. Aan het album werkte pianist Christian Dozzler mee. In Europa trad Banks o.a. op tijdens het Gaildorf festival in Duitsland.

Aan haar derde en nieuwe album “Modern Classic” werkte Duke Robillard mee als gitarist en producer. Op het album staan twaalf eigen composities. De overige muzikanten die meewerkten aan het album zijn Bruce Bears (keys), Mark Teixeira (drums), Brad Hallen (bass) en de blazerssectie van “Roomful Of Blues” met Doug James (bariton sax), Doug Woolverton (trompet) en Mark Early (sax). De opener van het nieuwe album “Modern Classic”, 1”A Man Is Just A Man” doet je denken aan de prille R&R / rockabilly uit de jaren ’60 van Brenda Lee (“I’m Sorry” – 1960) en Wanda Jackson (“Let’s Have a party” - 1958) en laat je al direct de zangvaardigheden van Banks horen. Duke Robillard soloot knap en bluesy doorheen het rustige 2”Superhero”, knipogend naar West Coast gitaristen die dit ook vaak doen. Bruce Bears is de pianist in de kijker in het swingende jazzy 3”I Really Dig You”, waar hij samen met Doug James en Mark Earley, beiden op sax te horen zijn. Het album vervolgt met het zwoele 4”Crazy”,dat met de juiste upbeat en een gesmoorde trompet, het “good-time” gevoel weergeeft. Het sexy, smeulende 5”My Baby Loves Me” krijgt de juiste accenten door de solo’s van Robillard (gitaar) en Bears (piano), geaccentueerd door de zacht gedempte, bijna onopvallende trompet van Doug Woolverton. Klasse! 6”A Little Bit Of Heaven” is een bossa nova getinte song met Bears die leidt op piano. We krijgen met de slow 7”I’ll Meet You There” een gedegen portie Memphis soul ano jaren ’60 en daarna het swingende jazzy 8"Tonight",dat de spots ook even op  bassist Brad Hallen en drummer Mark Teixeira zet. Voor de liefhebbers van een meer bluesy song is er 9”Bite Your Tongue” en het advies van de eenenvijftig jarige Robin Banks: "you're too young for me..." Het jumpende 10”You Boogie Too Fast For Me” vervolgt daarna nog even speels, waarna het tijd wordt voor een rustpauze. 11”A Place In The City”  is een op en top slow ballade, vol van herinneringen aan de dagen, dat de platenwinkels nog gevuld waren met country en Western LP’s. Daarna sluiten we af met het swingende 12”Some Day Soon”, dat met jazzy improvisaties en dito akkoorden en opnieuw een stuwende bas, de deur dicht doet.  

“Modern Classic” van Robin Banks is een album, dat op de eerste plaats een geweldige zangeres / componist in de kijker zet. De songs op het album en de sterke melodieën omarmen de muziek van de jaren ’60 en ’70 en vinden hun roots in verschillende stijlen als jazz, blues, swing, boogiewoogie en Memphis en Muscle Shoals soul en R&B. Robin Banks is Canadese top, die ook bij ons erkenning verdient. 

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”A Man Is Just A Man” - 2”Superhero” - 3”I Really Dig You” - 4”Crazy” - 5”My Baby Loves Me” - 6”A Little Bit Of Heaven” - 7”I’ll Meet You There” - 8”Tonight” - 9”Bite Your Tongue” - 10”You Boogie Too Fast For Me” - 11”A Place In The City” - 12”Some Day Soon” – All songs written by Robin Banks except [when noted] – Produced by Duke Robillard

Line-up:
Robin Banks: vocals
Duke Robillard: guitar
Bruce Bears: keys
Mark Teixeira: drums
Brad Hallen: bass
Doug James: baritone sax
Doug Woolverton: trumpet
Mark Early: sax

Discography:
1997 : “Permanent Record”
2000 : “Honestly”
2001 : “Live After Dark”
2010 : “Livin’ Life”
2014 : ”Modern Classic”

Artiest info
Website  
 

Label: Robin Banks

video