BILL PHILLIPPE – GHOSTS

“A haunting collection of original compositions and 1920's acoustic blues evoking the spirit of the Mississippi Delta “

Singer-songwriter, gitarist Bill Philippe leeft al twee decennia in de baai van San Francisco, waar hij regelmatig in bars, cafés en clubs optreedt. Na tien jaren en drie albums met New Orléans funk (“Ascended Masters of the Order of the Tantric FOnk” - 2003, “FOnk” - 2008 & “FOnkOlOgy”- 2011) is hij in 2012 terug naar de roots van de Delta Blues gekeerd, op zoek naar de geest van Blind Willie Johnson, Muddy Waters, Robert Johnson en Mississippi John Hurt.

“GhOsts” is het vierde album van Bill Phillippe, met een verzameling van akoestische Delta blues traditionals en eigen nummers. Met enkel zijn gitaar en stem neemt Bill ons mee naar de Mississippi Delta. In zijn eigen composities gaat het (zoals in de blues algemeen) over het dagelijkse leven, liefde en verdriet. Het album opent met Robert Johnson's klassieker 1”Come On In My Kitchen” uit 1937, waarin hij over zichzelf zingt, terwijl hij in de keuken zit. Terwijl de wind buiten huilt, verlangt Johnson naar zijn geliefde, die hij bij zich wil hebben, voordat de regen uit de hemel valt. Phillippe speelt ongeveer gelijkaardige akkoorden als Johnson, maar kan uiteraard zijn eigen gitaarstijl en gevoelens niet verloochenen. 2”Father's Lament” is een rustige ballade met een mooie melodie. Het nummer dat hierna volgt 4”Broken Cup”, is een nummer dat in een ingetogen, rustige ¾ maat geschreven is. De zang die expressief en bevrijdend klinkt, wordt akoestisch helder begeleid. 5”Keep Your Lamps Trimmed And Burning” is een van mijn favorieten. Het nummer valt op door de hedendaagser benadering van deze klassieker. Met een rudimentaire beat en hedendaagse zang, doet Phillippe een oproep aan de luisteraars van nu. 6”Tightrope” is een sombere ballade met een beklijvende melodie, terwijl 7”Big Bill's Dream” opvalt door zijn sound. Philippe tokkelt hier op een traditionele folky wijze en legt subtiel de link met de muziek van nu. Een andere traditional is 8”Motherless Children”. Het nummer begint gelijkaardig, maar heeft terwijl hij met de duim de bas speelt, door de country blues basis, een totaal andere uitstraling. In 9”The Ballad Of Blind Willie” voel je het verdriet en spijt en worden de diepste gevoelens beroerd. Met 10”God Don't Never Change” benadert Philippe met hedendaagse melodieuze zang, de sound van Son House, inclusief zijn solide baslijn. Het nummer 11”In My Time Of Dying” is beslissend geweest voor de fingerstyle in de traditionele blues. Phillippe laat hier zijn persoonlijke interpretatie horen. Son House's 12”Death Letter” interpretatie is nog een uitschieter. Phillippe’s fingerpicking is schitterend en zijn zang idem dito. We sluiten af met een aardige versie van de traditional 13”You're Gonna Need Somebody On Your Bond”. Dit is op het album de meest traditionele interpretatie van de blues.

Met “Ghosts” is Bill Phillippe teruggekeerd naar de wat donkere (interessante) zijde van de Delta, om er in zijn songs zijn gevoelens van nu te leggen. Voor de liefhebbers van Mississippi Hurt of Blind Willie Johnson, van gestripte akoestische fingerpicking gitaar blues, is dit een absolute “must”, een aanrader!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Come On In My Kitchen” [Robert Johnson, arranged by B. Phillippe] - 2”Father’s Lament” - 3”Wedded Heart” - 4”Broken Cup” - 5”Keep Your Lamp Trimmed And Burning” * - 6”Tightrope” - 7”Big Bill’s Dream” - 8”Motherless Children” * - 9”The Ballad Of Blind Willie” - 10”God Don’t Never Change” * - 11”In My Time Of Dyin’” * - 12”Death Letter” * - 13”You’re Never Gonna Need Somebody On Your Bond” * – All songs written by Bill Philippe except [when noted] – Produced by Bill Philippe * [traditional arranged by B. Phillippe]

Line-up:
Bill Philippe: guitar & vocals

Discography:
2003 : “Ascended Masters Of The Order Of The Trantic FOnk”
2008 : “FOnk”
2011 : “FOnkOlOgy”
2014 : ”GhOsts”

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Arkansas Street Rec.
Info:Frank Roszak Promotions

video