FRAZEY FORD - INDIAN OCEAN

Frazey Ford is een singer-songwriter die al een tijdje actief is in de Canadese muziek scène. Een enkeling zal haar misschien kennen van het trio The Be Good Tanyas, waarmee ze drie albums maakte waarop stokoude folk en bluegrass hand in hand gingen, maar voor de meeste lezers van Rootstime zal de naam Frazey Ford waarschijnlijk nieuw zijn. Een paar jaar geleden koos ze voor een solocarrière en bracht het album "Obadiah" (2010) uit waarop ze naast oude folk en bluegrass ook nog een flinke dosis soul aan de muziek toevoegt. Dit album is ons echter ontgaan, zodat het pas verschenen "Indian Ocean", ook mijn eerste kennismaking is met deze vrouwelijke singer-songwriter die tegenwoordig vanuit Vancouver opereert. Het is een kennismaking die de nodige indruk heeft gemaakt.

De carrière van Frazey Ford neemt voorlopig de hoogste vlucht met dit nieuwe album, en dit is misschien wel vanwege haar unieke stemgeluid, niet heel expressief, maar wel zeer meeslepend. Souliconen als Ann Peebles en Roberta Flack vormen dan ook Ford's inspiratie, sterker nog: "Indian Ocean" nam ze op in Memphis met de band van Al Green! Tijdens het schrijven van de nummers voor haar nieuwe album werd Frazey Ford benaderd door film en documentaire maker Robert Gordon die bezig was met een documentaire over Memphis Soul, met de focus op Al Green. Vervolgens nodigde Gordon Frazey uit om in de Royal Studios, van het net zo fameuze Hi-label, in Memphis haar opnames te komen doen, en mede door de inbreng van The Hi Rhythm Section, de band van Al Green die jarenlang het geluid bepaalde van Hi Records, is "Indian Ocean" een verbluffende mix van Memphis soul en breekbare folk en country geworden, meteen ook veel soulvoller dan haar debuut.

Frazey Ford imponeert in de openingstrack met het wonderschone "September Fields", direct met een portie swingende country soul die zijn weerga niet kent. Direct na de eerste noten weet je dat je naar iets bijzonders luistert en hoe deze dame in vier jaar geëvolueerd Is. Ford omringt zicht met een aantal prima muzikanten uit de Memphis scène, o.a. Charles Hodges (orgel), Leroy Hodges (bas) en de onlangs overleden Teenie Hodges (gitaar), en deze roemruchte broers weten best hoe soulvolle country moet klinken. Een prachtig vintage klanktapijt als het ware, en Frazey maakt het vervolgens af met vocalen die herinneren aan de allergrootsten en haar songs naar grote hoogten tillen.

Na het zeer soulvolle "You're Not Free" is het nummer "Done" misschien wel het hoogtepunt van het album. Deze song biedt tot een godslastering beladen aanklacht tegen haar ex, misschien wel ongebruikelijk, maar het klinkt wel lekker in zijn wreedheid. Na deze song was ik fan van Frazey Ford en had ik nog zes tracks te gaan. Het zijn tracks waarin de muzikanten afwisselend de Canadese singer-songwriter blijven bijstaan, onder wie ook de zangeressen Caroline Ballhorn en Debra Jean Creelman die zo mooi de backingvocals afronden zonder de pittige dictie van Ford's volwassen stem te overschaduwen. Deze dames hun bijdragen zijn ook zeer helder in "You Got Religion", een song geïnspireerd en genoemd naar een gospelgetinte hymne. Frazey Ford maakt prachtige soul dat raakt, ontroert en swingt, ook folk en country spelen een voorname rol op deze eigenzinnige plaat, maar ook deze genres zijn Frazey Ford op het lijf geschreven. Qua sfeer ligt "Indian Ocean" daarmee in het verlengde van het betere werk van Natalie Merchant, om er maar ééntje te noemen. Ford is gewoon zo’n zangeres die de luisteraar kan verleiden met zwoele en warme vocalen, maar die dezelfde luisteraar ook kan ontroeren met persoonlijke teksten of liedjes over menselijke relaties, maar steeds met die vocalen waar het gevoel en de melancholie van af druipen.

"Indian Ocean" bevat 10 tracks, waarvan Frazey Ford er zes zelf schreef, drie in samenwerking met een bevriende muzikanten, onder wie John Raham, Darren Parris en Craig McCaul. Het resterende liedje "You're Not Free" is geschreven door Ora Cogan. "Indian Ocean" is alles bij elkaar genomen een vrouwelijke singer-songwriter plaat die mee kan met de allerbesten en een paar keer rondweg imponeert. Dit country soul album is oprecht, van een ongekende schoonheid en smaakt vooral naar meer. Naar veel meer. Er komen hier op de redactie wekelijks heel veel vrouwelijke singer-songwriters releases voorbij, maar slechts een enkeling maakte deze laatste maanden van het jaar een onuitwisbare indruk. Frazey Ford is één van deze vrouwelijke singer-songwriters. Wat een ontdekking.

 

 

dinsdag 3 maart - Bad Nieuweschans - De Oude Remise
woensdag 4 maart - Utrecht - Tivoli Vredenburg
donderdag 5 maart - Amsterdam Paradiso @ Bitterzoet
vrijdag 6 maart - Nijmegen - Lux

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Nettwerk / V2

video