GOV'T MULE - DARK SIDE OF THE MULE

 

In 1994 speelden Warren Haynes en Allen Woody al samen in de bekende Southern rockband The Allman Brothers, maar ze wilden samen nog een ander muzikaal project. Samen met drummer Matt Abt werd in 1994 Gov't Mule opgericht. De oorsprong van deze naam is wel interessant. In sommige arme landen krijgen boeren als hulp om hun land te bewerken een ezel van de regering. Deze ezel noemt men een Government Mule, daar de afkorting van is Gov't Mule. Op 26 augustus 2000 werd bassist Allen Woody dood gevonden op zijn hotelkamer. Dit was een grote klap voor de band maar ze besloten toch door te gaan. Er verschenen verschillende vervangers de revue maar sinds 2009 is Jorgen Carlsson de vaste bassist van de band. Danny Louis is sinds 2003 de man op de keyboards. Er verschenen al meer dan tien studio albums van de band die steeds positief onthaald werden door de fans en de pers, toch ligt de grote kracht van Gov't Mule in hun live optredens. De vrijheid van de bandleden wordt op studio albums beperkt, maar live kunnen ze zich ten volle ontplooien en dan is gitarist Warren Haynes op zijn best. Live zijn er ook dikwijls sessies met gast muzikanten. Om hun twintigste verjaardag te vieren bracht Gov't Mule een live cd uit van een memorabele avond uit hun geschiedenis. Op 31 oktober 2008 speelde Gov't Mule in het Orpheum Theatre te Boston een uitstekend concert, dat meer dan drie uur duurde. De tweede set van die avond werden alleen maar Pink Floyd songs gespeeld en het zijn deze songs die werden uitgebracht in de standaard versie van 'Dark Side Of The Mule'. Deze cd gaan we hier nader bespreken. Voor de echte fans van Gov't Mule is er tevens een luxe editie van dat concert in Boston verkrijgbaar. Het gehele concert staat op drie cd's en daar is ook één bonus dvd bij.

De muziek van Pink Floyd moeten we hier niet meer gaan bespreken, want die kent iedereen wel. Gov't Mule brengt aan de originele versies niet zo heel veel veranderingen aan. Ze proberen dezelfde sound te brengen en hebben zelfs drie backing vocals zangeressen Sophia Ramos, Machan Taylor en Durga McBroom - Hudson. Deze laatste twee waren er zelfs live bij ten tijde van de 'Dark Side Of The Moon' tour van Pink Floyd. Voor deze gelegenheid werd Gov't Mule ook aangevuld met saxofonist Ron Holloway. Tijdens het concert in Boston maakte Gov't Mule voor de eerste keer gebruik van de surround sound, die zo typisch was voor Pink Floyd. Het was ook de eerste keer dat Warren Haynes en zijn band met een complete laser show speelden om zodoende de sfeer van een Pink Floyd concert zo goed mogelijk weer te geven. In de opener 'One Of These Days' horen we na de lange intro dat typische symfonisch rock geluid van Floyd met al zijn effecten. In 'Fearless' klinkt Warren Haynes zijn stem weemoedig al klinkt zijn gitaar iets zwaarder dan in het origineel. Deze twee eerste songs komen uit het album 'Meddle' van 1971. Het is wat ouder werk van Pink Floyd. Vervolgens komt het korte maar heel integere akoestische 'Pigs On The Wing Pt2'. Het meeste werk op deze 'Dark Side Of The Mule' komt uit 'Wish You Were Here' en 'Dark Side Of The Moon'. Uit elk van deze twee albums staan drie songs op dit live album van Gov't Mule en dat hoeft ons ook niet te verwonderen want dat waren toch de hoogdagen van Pink Floyd. De volgende twee songs komen trouwens uit 'Wish You Were Here'. Instrumentaal zit 'Shine On You Crazy Diamond Pts 1-5' erg goed ineen. Toetsenist Danny Louis legt hier een fascinerend parcours af en het is net of hij Warren Haynes naar eenzame hoogtes stuwt met als resultaat zinderende blues riffs waar je nooit genoeg van krijgt. In het laatste deel volgt dan nog een fantastische solo van Ron Holloway op de sax. Tijdens 'Have A Cigar' neemt drummer Matt Abts het vocale gedeelte voor zijn rekening en Ron neemt met zijn blaaswerk weer een hoofdrol voor zijn rekening in dit nummer.

Daarna is het tijd voor het drieluik uit 'Dark Side Of The Moon'. Te beginnen met het bombastische 'Breathe In The Air'. Met het geluid van klokken gevolgd door de creatieve en mooie percussie van Matts Abt wordt 'Time' ingezet. Warren Haynes maakt met zijn rauwe stem een einde aan de begeesterende intro. De backing zangeressen zijn hier heel aanwezig en Haynes laat ons nog maar eens genieten van zijn virtuositeit op de gitaar. Toetsenist Danny Louis komt naar het einde toe wat frivoliteit toevoegen aan het nogal zware nummer. Knap werk op de saxofoon tijdens het heel bekende 'Money'. Prachtige grooves van bassist Jorgen Carlsson en drummer Matt Abts ondersteunen het zinderende gitaarwerk van frontman Warren Haynes. Uitstekende cover. Het mooiste nummer op het album vind ik 'Comfortably Numb' dat op een onweerstaanbare manier door Warren wordt gezongen en in het laatste gedeelte van het nummer schittert de frontman wederom met vet en spetterend gitaarspel. De eerste vijf delen van de zotte diamant kregen we al in het begin van het album. Nu is het tijd voor een super lange 'Shine On You Crazy Diamond Pts 6-9'. Danny Louis presenteert ons meesterlijk spel op de toetsen en ook Ron Holloway eist een hoofdrol op tijdens een lange gevarieerde solo. De cd 'Dark Side Of The Mule' eindigt met 'Wish You Were Here',het bekendste nummer van Pink Floyd. De versie van Gov't Mule klinkt vloeiender en moderner door het subtiele maar bepalende toetsenspel van Danny Louis. Het is ook de song van het grote meezing moment. Het blijft toch indrukwekkend als men zo een grote menigte het nummer hoort zingen. Gov't Mule bewijst met dit nieuwe album nog eens dat ze van alle markten thuis zijn en dat ze een instrumentale genialiteit hebben. 'Dark Side Of The Mule' is geen vernieuwend album maar toch een zeer goed album dat ook heel wat jeugd sentiment oproept. Het is zeker een album dat elke Pink Floyd fan moet hebben. Vooruit met de ezel van de regering en op naar de volgende twintig jaar.

Walter Vanheuckelom

 

Line-up:
Warren Haynes (guitar, vocals)
Matt Abts (drums)
Danny Louis (keyboards)
Jorgen Carlsson (bass)

Guests:
Machan Taylor (background vocals)
Sophia Ramos (background vocals)
Durga McBroom-Hudson (background vocals)
Ron Holloway (saxophone)

Artiest info
Website  
 

Label: Provogue Records

video