GIRLS GUNS & GLORY – GOOD LUCK

“Girls Guns & Glory” (GGG) is een band uit Boston, MA. GGG bestaat uit Ward Hayden (zang / gitaar), J. Ellis Kiggans (drums), Chris Hersch (lead gitaar, banjo) & Paul Dilley (bas). GGG's muziek is een mix van country, R&R en blues. De band vond hun inspiratie deels bij Hank Williams & Johnny Cash en deels bij de rockers Chuck Berry, Eddie Cochran & Buddy Holly. GGG won al vier ‘Boston Music Awards’.

Met hun vijfde studio album “Good Luck” wou GGG na drie jaren, een meer R&R georiënteerd album uitbrengen. Het album is het resultaat van twee jaren schrijven en voorbereiding. Op twee van de tien songs na, zijn alle songs gebrouwen in de vier voorbije jaren. Het album is geproduced door Eric “Roscoe” Ambel (Nils Lofgren, Steve Earle, “The Bottle Rockets”), die op het album ook als gitarist te horen is.

Het album gooit de deuren open met een eerlijke “feel-good” rocker 1”All The Way Up To Heaven”, waarmee de thematische toon van het album aangegeven wordt. In het nummer legt singer-songwriter Ward Hayden ons uit, wat het positieve gevoel is, als je uiteindelijk je geliefde voor je kunt winnen en, dat erkenning in het leven erg belangrijk is. Op het album worden bijna al de instrumenten door de vier bandleden gespeeld. Zo speelt Chris Hersch op de opener ook de banjo partij. Daarentegen wordt op de (bariton) sax, die o.a. op de rocker 2”Be Your Man” te horen is, geblazen door Alec Spiegelman. Met 3”One Of These Days” is het even wat gas terugnemen. De rocker 4”Shake Little Jello” met Paul Dilley achter de piano en 9”UUU” zijn de twee meest recent geschreven songs van het album. Beide songs moeten het definitief duidelijk maken, dat de knop definitief lijkt omgedraaid te zijn en dat GGG niet alleen een country band is. Een nummer dat verwijst naar de roots van de bandleden is de ballade 5”Centralia, PA”. [Centralia is een plaats in de Amerikaanse staat Pennsylvania, en valt bestuurlijk gezien onder Columbia County. Sinds 1962 branden er kolenmijnen onder de stad. Vanwege de rook en het gevaar van aardverschuivingen werd de stad in 1984 geëvacueerd en is het nu een spookstad / esc] Chris Hersch en Paul Dilley zijn uit Oosten van Pennsylvania afkomstig. Met deze song wil de band de stad terug op de kaart zetten. 6”C’mon Honey” is ook een belangrijk nummer op het album, omdat het meerdere stijlen omarmt. Producer “Roscoe” is er hier met de band in geslaagd, om punk elementen à la “Ramones”, te mixen met R&R à la Eddie Cochran. Inhoudelijk gaat het nummer over een avond, dat iedere muzikant van de band problemen had met zijn geliefde en dat ’s morgens de conclusie van allen vrij eenduidig was: “kom aan, schatje!...” Nog meer piano van Dilley krijgen we te horen in 7(My baby’s) ”Built For Speed” en in 8”Rockin’ Chair Money” wordt aangegeven, dat het leven van een rock ster hard, maar vooral voor volhouders weggelegd is. GGG sluit heel rustig af met veel bedenkingen in 10(Oh no no no,) ”It’s Your Choice”

Het heeft even geduurd, vooraleer “Girls Guns & Glory” van hun country gewoontes afweken en een andere weg insloegen. Met hun nieuwe album “Good Luck” en wat hulp van buiten, is het hun aardig gelukt, om een eerlijk, pretentieloos, maar gedegen R&R album uit te brengen.  

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”All The Way Up To Heaven” [Ward Hayden & Jimmy Ryan] - 2”Be Your Man” - 3”One Of These Days” - 4”Shake Little Jello” - 5”Centralia, PA” - 6”C’mon Honey” - 7”Built For Speed” [Ward Hayden, Chris Hersch, Paul Dilley & Josh Kiggans] - 8”Rockin’ Chair Money” [Bill Carslisle & Lonnie A. Glossum] - 9”UUU” - 10”It’s Your Choice” – All songs written by Ward Hayden except [when noted] – Produced by Eric “Roscoe” Ambel

Line-up:
Ward Hayden: vocals, acoustic guitar, electric guitar
Chris Hersch: lead guitar, banjo, background vocals
Paul Dilley: upright & electric bass, piano, background vocals
Josh Kiggans: drum kit, percussion
Additional musicians:
Alec Spiegelman: baritone sax
Eric “Roscoe” Ambel: electric guitar

Discography:
2006 : “Fireworks & Alcohol”
2007 : “Pretty Little Wrecking Ball”
2008 : “Inverted Valentine”
2011 : "Sweet Nothings”
2014 : ”Good Luck”

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Lonesome Day Records

video