HABADEKUK – KAFFEPUNCH

Zo'n dikke twee jaar geleden werden we op Gooikoorts zowat omvergeblazen door een ons tot dan toe compleet onbekend achttal uit Jutland, Denemarken. Die jongelui brachten toen een mix van folk,jazz en een toefje salsa, die ons zodanig overrompelde, dat we ons, zeer tegen onze gewoonte in, lieten verleiden tot een impulsaankoop. Hun debuut “Hopsadaddy” ging met ons mee naar huis en weigerde drie weken lang uit de cd-speler van onze auto te komen. Werkelijk elk nummer konden Madame en ik op den duur meeneuriën en fluiten en ik moet toegeven: dat zorgde voor zeer veel muzikaal plezier.

U begrijpt dus dat ik best blij was, toen onze hoofdkaas het nieuwe telgje van dit Deense zootje ongeregeld in ons pakje recensiemateriaal gestopt had en ik moet zeggen dat het deze keer niet anders is dan toen in 2012: al wekenlang staat “Kaffepunch” ons bij dit eindejaar te begeleiden en de leute die we eraan beleven is bijzonder groot.

Het repertoire is nochtans erg traditioneel: polka's, vissersliederen, oude dansmelodieën, linedance...maar dan wel in een origineel nieuw kleedje gestoken, zodat ze nagelnieuw klinken. De jazztintjes, bijvoorbeeld, aangebracht door trompet en trombone, geven de songs een Hazmat Modine-sfeertje. Accordeon en piano blijken uitermate geschikt voor de danstunes, die dan weer richting Morris-on neigen. Enfin, een amalgaam van stijlen, die maken dat je de hele vijftig minuten lang jezelf erop betrapt dat je, minstens in je hoofd, zit mee te deinen. Je voeten willen maar niet stoppen met tappen en je schouders gaan bij momenten een eigen leven leiden. Titels vermelden heeft geen zin, maar toch... “Den Ny Maskerade” is voor mij het absolute hoogtepunt van een nochtans vlekkeloze plaat. Dat nummer komt compleet uit het niets maar op overrompelende wijze mijn Top 10 der songs van 2014 binnenwaaien, omdat het de perfecte symbiose bevat van alle stijlen die ik hierbover vermeld heb. Dat “Svenske Nils Polka” nogal wat gelijkenissen vertoont met sommige melodietjes die we kennen van het Brabants Volksorkest, bewijst ten overvloede dat muziek een levende materie is en dat mensen hun muziek meenemen waar ze ook heen gaan. Een prachtig verhaal is op dat vlak verbonden aan “Dwight Lamb Valse”. Dwight Lamb is een volbloed Amerikaan, wiens grootvader, Chris Jerup, lang geleden naar de States migreerde. In 2010 bezocht Dwight voor het eerst het geboorteland van zijn opa en speelde daar, onder andere met Habadekuk, dit nummer, dat zo terug thuis kwam en nu dus in Denemarken een nieuw leven-op-plaat bezorgd krijgt. Heerlijk toch?

Om maar te zeggen dat Habadekuk een geweldige nieuwe plaat uit heeft en dat ik elke rechtgeaarde folkliefhebber -zo iemand zonder oogkleppen op, dus-, moet aanraden er naar op zoek te gaan. Als u daar dan toch bent, neem dan in één moeite de debuutplaat ook maar mee. Ik garandeer u dat u er geen seconde spijt van krijgt, want dit is zondermeer top. Dat vond de folkgemeenschap in Denemarken blijkbaar ook, want nauwelijks enkele dagen geleden kreeg de plaat de titel van beste folkalbum van 2014 opgespeld. Kom dus niet zeggen dat u niet gewaarschuwd was!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Go Danish
Distr.:Xango Music

video