KARL W. DAVIS AND THE SWEETPEAS – IT’S HIGH TIME (EP)

Karl W. Davis is een in Folkston, Georgia geboren Amerikaanse muzikant die zich gespecialiseerd heeft in het brengen van funky soulmuziek en die daarvoor een beroep doet op een groep Franse muzikanten uit de streek van Nantes waarvoor hij de kinky groepsnaam ‘The Sweetpeas’ heeft bedacht. Die ‘zoete erwten’ zijn gitarist Yann Cuyeu, pianist Nicolas Mary, bassist Igor Pichon, drummer Fabrice Bessouat en multi-instrumentalist en platenproducer Gilles Le Moign.

Als inspiratiebron voor zijn composities duikt de enkel als zanger optredende Karl W. Davis in het rijke muziekarchief van de in de jaren ’70 zeer populaire platenlabels ‘Stax’ en ‘Hi-Records’. ‘Karl W. Davis And The Sweetpeas’ brengen een eerste cd op de markt in de vorm van een zes nummers tellend ep-tje dat “It’s High Time’ als titel meekreeg en in een Franse opnamestudio in Rennes tot stand is gekomen. Daarvoor werd er ook nog een arsenaal aan gastmuzikanten opgetrommeld, waardoor de sound van deze plaat zeer vol en rijk georkestreerd over komt.

Dat Karl W. Davis een fan is van soulsterren als Al Green, Curtis Mayfield en ‘The Isley Brothers’ moge blijken uit de meeste songs op deze plaat. Vooral het groovy openingsnummer “Shine Trust”, het daaropvolgende “Workin’ In The City” en het laid back gebrachte “High Time” weerklinken in dezelfde stijl als die van deze legendarische soulzangers.

Een heel sterke track uit deze cd is het ‘man-vrouw’-duet in de song “You Can’t Keep A Good Man Down” waarin Juanita Parker-Urban en Myrna Stalworth voor de vrouwelijke stembijdrage zorgen en waarin Karl W. Davis naar onze mening zijn beste zangprestatie aflevert.

Track nummer vijf is “Rumor Mill” (zie video), een soulballad die evenzogoed door de hier al eerder vernoemde Al Green had kunnen gebracht worden. De blazerssectie wordt nog eens van onder het stof gehaald voor het slotnummer “Luvdrug” waarin ook het Hammondorgel van Nicolas Mary een belangrijke rol krijgt toebedeeld.

Daarna houdt het helemaal op, na amper zes liedjes en 23 minuten. Zo zorgt dit album voor een wat onvoldaan gevoel want als luisteraar hoop je eigenlijk op meer van dit leuks. Maar dat zal wellicht pas iets voor een volgende plaat van ‘Karl W. Davis And The Sweetpeas’ zijn.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Churchill-Nash Records

video