GWILYM SIMCOCK - INSTRUMENTATION

Chick Corea noemt hem “an original, a creative genius “. Gwilym Simcock, geboren in Wales in 1981, behoort zonder twijfel tot de top van de Europese jazz en hij is zeker één van de meest begaafde pianisten/componisten in Groot Brittannië. Zijn debuut op ACT “Good days at schloss Elmau “ uit 2011 betekende zijn grote doorbraak. Samen met albums van Adele, Katy B en James Blake werd zijn solo album genomineerd voor de prestigieuze Mercury Prize als één van de 12 beste albums in Groot Brittanië dat jaar.

Op de cd staat een vijfdelige suite getiteld “Move ! “, door Simcock in 2011 geschreven voor hem zelf en de City of London Sinfonia. Toen de kans zich voordeed om het op te nemen met het Sinfonia verhoogde Simcock het ritmisch aspect door de bassist, Yuri Goloubev en de drummer Martin France van zijn trio toe te voegen, ook gitarist John Parricelli duikt hier en daar op. Het is hier en daar teveel van het goede, hetgeen bijvoorbeeld te horen is in de overgangen tussen de verschillende delen van de suite waar Simcock solo speelt, die gedeeltes en die met alleen bas en drums zijn spannend genoeg en de toevoeging van het 14-koppige Sinfonia is eigenlijk overbodig. Dat is ook goed te horen in het tweede deel van de cd, alweer een suite “Simple tales”, oorspronkelijk geschreven voor een klassiek pianotrio, oftewel piano, viool en cello, maar ook hier zijn drums en bas er in geschreven. Dit veel rustiger geluidsbeeld past veel beter bij het ragfijne bijna klassieke piano spel van Gwilym Simcock. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het tweede deel van de suite “The Theme” met een fraaie wisselwerking tussen piano en viool, waarna het naadloos overloopt in een bassolo met piano accenten. Wonderschone muziek!

City of London Sinfonia conducted by Clark Rundell : viool : Rebecca Scott & Thomas Gould; altviool : Fiona Bonds; cello : William Schofield; fluit : Christine Messiter & Debbie Davis; hobo : Steve Hudson; klarinet : David Rix & Derek Hannigan; fagot : Jo Graham; hoorn : Stephen Stirling; trompet : Tony Cross & David Archer; trombone : Amos Miller. Op “Simple Tales” zijn behalve het trio te horen Will Schofield op cello en Thomas Gould op viool.

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : Challenge Rec.

video