SUZANNE JARVIE – SPIRAL ROAD

Americana zingen in Canada. Het klinkt een beetje onrealistisch, maar toch is het dat wat de in Toronto wonende zangeres en songschrijfster Suzanne Jarvie zich heeft voorgenomen met het oog op een toekomstige muzikale carrière. In alle rust schreef ze elf liedjes die ze minutieus heeft bijgevijld, geschuurd en gepolijst tot ze de diamanten pareltjes werden die ze uiteindelijk opnam op haar debuutplaat “Spiral Road”.

Ook het feit dat Suzanne Jarvie pas nu aan die solocarrière begint is vrij uitzonderlijk, want qua leeftijd situeert ze zich toch al in de buurt van 50 jaar. Dat komt omdat ze vroeger podiumangsten had en omdat ze er voor gekozen heeft om eerst universitaire studies positief af te ronden, dan een professionele advocate te worden en te trouwen om daarna enthousiast haar rol als moeder van vier kinderen op te nemen.

Een tragisch ongeval van haar 14-jarige zoon, die ernstig gekwetst werd na een val van een draaitrap en in een coma belandde, was trouwens de directe aanleiding tot het feit dat ze tijdens diens moeizame revalidatieperiode terug naar haar akoestische gitaar greep en eigen liedjes begon te componeren. Het hele gezin was er unaniem eens over dat ze die liedjes moest vereeuwigen op een plaat en zo gebeurde het dat Suzanne Jarvie de opnamestudio introk met de Canadese multi-instrumentalist Hugh Christopher Brown als producer.

Door de speciale omstandigheden waarin zij haar liedjes heeft geschreven werd de inhoud van de songteksten zeer persoonlijk en emotioneel. De luisteraar kan de oprechtheid en het gevoel van geluk bij de bijna miraculeuze genezing van haar kind vrij gemakkelijk in de liedjesteksten herkennen en horen. De muziek waarop Suzanne Jarvie deze nummers brengt situeert zich in de genres Americana, folk en country.

Op de video kunt u de albumtiteltrack “Spiral Road” bekijken en beluisteren, maar er staan dus nog heel wat andere schitterende songs op dit album, te beginnen met het in bluegrass-stijl gebrachte openingsnummer “Before And After” waarbij ze vocale ondersteuning kreeg van het legendarische blues-, soul- en gospeltrio ‘The Holmes Brothers’ uit Virginia. Aan het einde van deze cd wordt dit liedje in een aangepaste ‘redux’-versie nog eens hernomen.

Het daaropvolgende melancholische walsje “2458” moet volgens ons maar meteen in een coverversie opgenomen worden door Emmylou Harris op haar volgende cd. Ook countryballads “Tears Of Love” met treurig klinkende pedal steelklanken en “Angel Of Light” met opnieuw knappe backing vocals door ‘The Holmes Brothers’ zijn zulke heerlijke songs.

Vergelijkingen met Emmylou Harris en Lucinda Williams zijn zeker gepast voor deze Suzanne Jarvie. Luister zelf maar eens naar liedjes als “Love Is Now”, “Shrieking Shack” en de wonderbaarlijk mooie afsluiter “Wait For Me” met een glansrol voor fiddler James Abrams. Het zijn maar enkele van de elf diamantjes aan de kroon van deze verrassend sterk uit de hoek komende Canadese singer-songwriter op haar debuutplaat “Spiral Road”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video