CHICK COREA TRIO - TRILOGY

Op deze driedelige cd met de voor de hand liggende title “Trilogy” vinden we bijna 3 ½ uur muziek die is opgenomen tijdens de wereldwijde tournee van Chick Corea en zijn companen, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade. Deze laatste twee zijn beiden ook leider van hun eigen band, super begeleiders dus. Het programma bevat jazz standards, muziek uit het Great American Songbook, eigen materiaal en zelfs een klassiek nummer (op. 11,no.9 van Alexander Scriabin). Na de fender rhodes/synthesizer muziek die hij maakte met Eddie Gomez en Airto Moreira en de heavy fusion in het quintet met John McLaughlin is het een verademing, althans voor mijn oren, dat hij is teruggekeerd naar een akoestisch piano trio.

De opnamen dateren van 2010 tot 2012 en zijn opgenomen in Australië, Europa en de V.S. De nummers zijn allemaal lang, alleen de Latijns getinte versie van Joe Henderson’s “Recorda Me” en het zelden gecoverde “Work” van Thelonius Monk blijven onder de 9 minuten . De “Piano Sonata : The Moon” duurt bijna 30 minuten, Corea vond het essentieel dat hij dit zou opnemen met dit superieure duo op bas en drums, gezien hun capaciteit om fris en capabel te staan tegenover zulke complexe geïmproviseerde muziek. Corea speelde natuurlijk met talloze begeleiders en ook in diverse trio’s, maar de bravour en het enthousiasme van McBride en Blade zijn nauwelijks te overtreffen. Op “My foolish heart “en “Spain “beiden opgenomen in Madrid spelen twee gasten mee, Jorge Pardo op fluit en Niño Josele op gitaar. Dochter Gayle Moran Corea is vocaal te horen in “Someday my prince will come”.

Het heeft een paar jaar geduurd voordat deze schitterende muziek werd uitgebracht, maar het wachten is beloond, Corea (1941) maakt nog steeds superieure muziek, hetgeen niet altijd het geval is bij zijn generatiegenoot Herbie Hancock zoals pijnlijk duidelijk werd tijdens diens optreden op Middelheim. De “oude” pianoleeuw met waarschijnlijk de beste bassist en drummer in de hedendaagse jazz scene, het levert een cd box op die in geen jazz verzameling mag ontbreken.

Jan van Leersum.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Concord jazz
Distr. : Challenge Rec.

video