MATT ELLIS – THE GREATEST ESCAPE

De alt.country- en Americana-muziek brengende singer-songwriter Matt Ellis zag het levenslicht in het Australische Sydney, maar in 2005 besloot hij om vanuit Venice Beach, L.A. in Californië aan zijn muziekcarrière te gaan bouwen. In de tien voorafgaande jaren had hij het mooie weer gemaakt bij de Australische hardrockgroep ‘Sedgwick Pie’, terwijl hij sinds 2000 ook aan een veel rustiger soloproject was begonnen met de release van zijn debuutplaat “Peel”.

De albums “Tell The People” uit 2006 en vooral het in 2010 verschenen “Birds, Deaths & Marriages” zorgden voor een definitieve doorbraak van deze artiest in het breed uitgesponnen wereldje van in Americana-muziek gespecialiseerde singer-songwriters. Een paar weken geleden maakte ik al een recensie over de release van een dubbele single “On The Horizon / Thank You Los Angeles” die voorafging aan het verschijnen van zijn nieuwste en vijfde studioalbum “The Greatest Escape” dat we onlangs in de bus mochten ontvangen.

Deze nieuwe cd werd net als zijn vorige plaat door de van ‘Calexico’ en ‘Iron & Wine’ bekende Craig Schumacher opgenomen in Tucson, Arizona, maar werd door Matt Ellis zelf geproduceerd. Het schijfje bundelt twaalf zelfgeschreven liedjes waaronder natuurlijk de twee op single uitgebrachte songs met “On The Horizon” als eerste track van het album.

In het lijstje van de gastmuzikanten die hun steentje bijgedragen hebben aan de opname van “The Greatest Escape” vinden we o.a. ‘Calexico’-lid Nick Luca die op zowat elke track meespeelt, Naim Amor die elektrische gitaar speelt op het swingende “I Know A Killer” en Matt’s echtgenote Vavine Tahapehi die haar man uitstekend vocaal bijstaat in de als duet gebrachte song “Seven Years At Sea” en bij “Only Takes A Little”.

Bij het nummer “Different Man” vinden we de stem van de eind deze maand 41 jaar wordende Matt Ellis een beetje klinken zoals die van Neil Diamond. Eén van de mooiste liedjes op deze cd is de albumtiteltrack “The Greatest Escape”, een zeer mooi gezongen alt.countryballad met bijpassende, door Tim Walker gespeelde pedal steelklanken.

Vooral in dergelijke countryballads is Matt Ellis grandioos met “Greyhound 89”, “Seven Years At Sea”, “Thank You Los Angeles” en de melancholische slotsong en tearjerker “Ain’t No One Winning” als meest representatieve songs. Er zijn eveneens enkele naar ‘Wilco’ en ‘The Jayhawks’ lonkende alt.country-songs op deze plaat terug te vinden. Met name “Setting Sun’, “Don’t Mind Losing” en “Texas Sky” zijn liedjes die volgens ons tot deze categorie behoren.

Deze vijfde cd van Matt Ellis hoeft in niets onder te doen voor de kwaliteit van zijn uitstekende voorganger die met een reeks beroemde gastmuzikanten werd opgenomen. Zijn sinds enkele jaren vaste begeleidingsband is ondertussen zo goed ingespeeld dat ze probleemloos voor een even sterke sound kunnen zorgen en ook de songschrijverscapaciteiten van Matt Ellis worden beter met de jaren. Dat belooft voor zijn toekomstige werk, maar eerst willen we nog eens genieten van een nieuwe beluistering van de volledige plaat “The Greatest Escape”. Een druk op de ‘replay’-knop en we zijn weer vertrokken voor 50 minuten luisterplezier.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
MATT ELLIS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Krow Pie