LARS DANIELSON - LIBERETTO II

Dit is de opvolger van Liberetto, niet ten onrechte Liberetto II genaamd, aangezien de Deense bassist/cellist Lars Danielson wordt omringd door dezelfde groep muzikanten, te weten Tigran (pno, fender rhodes), John Parricelli (gtr) en Magnus Öström (drs). De cohesie tussen deze spelers is enorm, tezamen rollen zij een muzikaal tapijt uit waarop de diverse solisten alle ruimte krijgen voor hun improvisatie. Behalve het vaste kwartet zijn er ook gastspelers aanwezig zoals Domenic Miller (gtr) op het openingsnummer “Grace”, waarop Danielson ook piano speelt. Zohar Fresco (perc., vcl) op “Eilat“, Caecillie Norby, echtgenote van Danielson is vocaal te horen in “Beautiful Darkness”.

Maar verreweg de belangrijkste gast is trompettist Mathias Eick, wiens etherisch geluid nauw aansluit bij het subtiele en kleurrijke klankbeeld van deze groep. De duetten van Danielson en Eick in de trilogie “I Tima”,”II Blá” en “III Violet” behoren tot één van de hoogtepunten op deze cd. De meeste nummers zijn geschreven door Danielson, “Vieuw from the apple tree” schreef hij samen met Tigran en “Swedish Song “ is van Tigran. De Armeense meesterpianist Tigran Hamasyan is één van de drijvende krachten in deze groep, hij bewijst hier dat hij uit een heel ander vaatje kan tappen dan op Gent Jazz. Daar was er sprake van veel elektronisch geweld terwijl hier zijn voornamelijk akoestische pianospel uitmunt door de subtiliteit en de warmte.

Lars Danielson (1958) heeft een geheel eigen geluid, hetgeen te maken heeft met zijn achtergrond en klassieke opleiding. Hij behoort tot één van de meest gevraagde bassisten in de wereld en hij heeft gespeeld met internationale sterren als Randy Brecker, John Scofield en Charles Lloyd. Zijn zangerige warme geluid is onmiddellijk te herkennen, het geluid van zijn eigen groep(en) karakteriseert zich door de eenvoudige en goed in het gehoor liggende melodieën en door zijn keuze voor de juiste klankkleur en de daarbij behorende arrangementen. De keuze voor de diverse musici waarmee hij heeft gewerkt tekent ook zijn muzikale standpunt, een greep hieruit : Leszek Bodzer, Tigran, Magnus Öström, Arve Henriksen, Bugge Wesseltoft en Nils Petter Molvaer.

“Music appreciation is all about sentiment and integrity. If you overthink what you are playing – the essence and storytelling in the music gets lost and looses its authenticity. That is why it feels so natural playing and listening to jazz, because all you need to do is open your heart, take in the music and enjoy the ride. In fact that really applies to all music, because music should always come from the heart and not from the head “. Aldus Lars Danielson in de hoestekst , Ik neem het hier graag over omdat ik zijn mening van ganser harte deel. Een bijzonder geslaagde cd die ik iedereen kan aanbevelen, jazzliefhebber of niet!

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : Challenge Rec.

video