ALTERED FIVE BLUES BAND - CRYIN' MERCY

 

Deze Amerikaanse blues-en soulformatie uit de 'Midwest' zoals men het gebied tussen Milwaukee en Minneapolis noemt bestaat reeds een veertien jaar. Ze ontstonden in 2002. Al vlug hadden ze een hechte groep fans rondom zich verzameld, die vielen voor hun funky eigenzinnige sound : een originele combinatie van soul, funk en blues. Hun debuut, dat verscheen in 2008 en de toepasselijke titel "Bluesified" meekreeg maakte die titel ook helemaal waar. Het bevatte hoofdzakelijk covers van nummers van anderen, maar dan in een meer bluesy jasje. Songs geschreven door groten als The Rolling Stones maar ook van artiesten als Sting, Prince en ZZ Top bijvoorbeeld. Al snel echter wisten zanger Jeff Taylor en gitarist Jeff Schroedl, die samen een belangrijke deel van het groepsgeluid bepalen dat ze tot meer in staat waren dan wat covers brengen en daar hun eigen herkenbare stempel op drukken. Langzamerhand begonnen beiden met de hulp van de andere groepsleden aan het schrijven van eigen materiaal. Dat ze hierin volledig geslaagd zijn was dan ook te horen op het album "Gotta Earn It" dat in 2012 verscheen.

De band bestaat nog steeds uit vijf man, zijnde Jeff Taylor (lead vocals), Jeff Schroedl (gitaar en zang), Mark Solveson (bas en zang), Scott Schroedl (drums en percussie) en Raymond Tevich (keyboards) en hun nieuwe album "Cryin 'Mercy" explodeert wederom met sensationele blues-aangedreven songs. Allemaal eigen geschreven songs die stuk voor stuk voltreffers zijn.  Alle 11 nummers werden geschreven of mede-geschreven door Jeff Schroedl met leden van de band. Het album werd opgenomen in The Dream Factory in Madison, Wisconsin en is gemixt en gemasterd door Michael Saint-Leon en producer is niemand minder dan blues goeroe Tom Hambridge die we kennen door zijn werk met o.a. Buddy Guy, Susan Tedeschi, James Cotton, en vele anderen.

Het kwintet uit Milwaukee  vliegt er al meteen in met de opener "Demon Woman", dit steunend op Solveson's vette baswerk en Taylor die zingt: "your smile hides your scorn, your heart’s full of thorns", om dan vervolgens in een meer old-school swingende shuffle "I'm in Deep" te glijden. Na de dynamische R & B ballad "Find My Wings", een meer gospel getinte track met een tekst als "hot water’s at my knees. I sank all my money in a woman who couldn’t be pleased, kunnen we het funky "Stay Outta My Business" eerder omschrijven als een vertraagde "Killing Floor" waarbij het gruizige stemgeluid van zanger Jeff Taylor wat overeenkomst vertoont met dat van B.B. King. Hij verzacht dan zijn toon en begint met toetsenist Raymond Tevich de speelse intro van "I Got You", totdat de ritmesectie even later slim inschuift. De rocker "Who's Your Lover?" is voorzien van gedreven lead riffs van Jeff Schroedl en waarin Taylor zingt "sexy red dress, but I didn’t ask why. The bed was a mess, still I let it slide. Shoulda’ known better when you changed your hair. The clues all lead to a love affair." De slow blues "Move House" zal zeker een topper worden in de live set van de band en met de daarop volgende songs, "Here’s Your Hat What’s Your Hurry" met de woorden "she kicked me out the door, didn’t want me no more" en het funky "Urgent Care" waarin Taylor zingt "She drove a knife in my back, carved a hole in my heart, I need urgent care" zullen de dansvloer zeker doen bruisen. Een album niet te missen dus.

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Omni Vibe Records
Info: Blind Raccoon

video