SLOW FOX – BLACK DOG (EP)

 


Sinds oktober vorig jaar kreeg ik al drie cd’s van de Zweedse zangeres ‘Slow Fox’ voorgeschoteld om ze van een recensie voor ‘Rootstime’ te voorzien. De talentrijke dame achter dit pseudoniem is de 29-jarige Sofia Henricsson uit Umeå die dus met recht en rede de titel verdient van zeer bezige bij in de Americana-muziekwereld in het Hoge Noorden. Ze is absoluut geen traag (‘slow’) werkende artieste.

Het begon allemaal met de release van haar officiële debuutplaat “Like The Birds” waar in april van dit jaar een vervolg aan werd gebreid in de vorm van de uit zeven songs samengestelde ep “Oh My”. Daar komen nu nog eens zes liedjes bij die een plaatsje hebben gekregen op haar nieuwste ep “Black Dog”.

Voor vijf van deze op folk en country gebaseerde Americana-songs componeerde Sofia Henricsson zelf de teksten en de muziek. Enkel het nummer “Dear Desire” is een mooi liedje dat door Oskar Nordenqvist van het in 2006 opgerichte Zweedse folktrio ‘Mates Of Mine’ werd geschreven. Broer Pelle Henricsson tekende ook nu weer voor de productie van deze cd en hij speelde percussie mee op de liedjes die Sofia samen met haar op mandoline spelende zus Fanny Henricsson, gitarist Krille Eriksson, bassist Pehr Åström en drummer Johan Lundström heeft opgenomen.

Sofia Henricsson beschikt over een zeer mooie en aangenaam warm klinkende stem die ze optimaal gebruikt als zangeres in het openingsnummer “It’ll Come To Me”, een Dylaneske folkballad en in het uptempo gebrachte “Missing You”. Dan volgt de enkel door akoestische gitaar begeleide song “I Wish I Was” en het speelse liedje “Oh My”. Na het eerder al vermelde “Dear Desire” sluit dit schijfje op waardige wijze af met “Black Dog Waltz”, een dansstijl waar Sofia blijkbaar veel affectie mee heeft want op haar vorige ep bracht ze ook al walsjes in “Rainy Waltz” en “Desert Waltz”.

Opvallend is toch wel dat de kwaliteit van de nummers op deze ep nog hoger en constanter is dan bij haar debuutalbum. Het zegt veel over de progressie die ‘Slow Fox’ nog altijd aan het maken is en duidt eveneens op haar kansen om het vroeg of laat ook buiten de Zweedse landsgrenzen waar te gaan maken in het spoor van haar idolen Patsy Cline, Alison Krauss en Gillian Welch. “Black Dog” is een ep die alweer getuigt van de grote klasse als zangeres en songschrijfster van deze Zweedse jongedame.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy.nu
Distr.: Sonic Rendezvous