THE TRAVELLING BAND – THE BIG DEFREEZE


‘The Travelling Band’ is een Britse alternatieve folkgroep uit Manchester die in 2006 werd geformeerd en in 2007 naar New York trok om er hun in 2008 op de markt gebrachte debuutplaat “Under The Pavement” op te gaan nemen. Daarna volgde er gedurende drie opeenvolgende jaren elk jaar een nieuw album met “The Horizon, Me And You” in 2009, “Arrears Not Careers” in 2010 en “Screaming Is Something” in 2011.

In 2008 werden ze na de release van hun debuutalbum al meteen beloond met de ‘New Talent Award’ op het beroemde ‘Glastonbury Festival’ maar van een echte doorbraak is nadien niet echt sprake geweest, dit in tegenstelling met de ongeveer gelijktijdig van start gegane folkformatie ‘Mumford And Sons’ die al heel snel wereldroem wist te vergaren en miljoenen platen kon verkopen.

Hun motivatie en gedrevenheid hebben ‘The Travelling Band’-leden Adam Gorman, Jo Dudderidge, Steve Mullen, Chris Spencer en Nick Vaal echter nooit verloren en na een periode van drie jaar uit de schijnwerpers te zijn verdwenen komen ze nu ijzersterk terug met hun vijfde album “The Big Defreeze”. Het lijkt inderdaad alsof ze een tijdje ingevroren zijn geweest om de songs te schrijven voor deze nieuwe plaat. In totaal werden er 25 nummers gecomponeerd en een kritische en vlijmscherpe selectie leidde uiteindelijk tot de elf liedjes die voor dit album werden weerhouden.

Isteyn Polson is de producer van ‘The Big Defreeze’ dat in de Londense ‘The Church Studios’ werd opgenomen. Hij produceerde in een recent verleden ook albums van David Gray, David Bowie en Patti Smith en weet dus perfect hoe hij het beste uit ‘The Travelling Band’ moest zien te halen voor dit album, dat werd voorafgegaan door een ep-tje “Hands Up” met de gelijknamige song die ook op deze full-cd staat en waarvan we de video bij deze recensie hebben gevoegd.

Bij de sterkste tracks uit deze plaat selecteren we openingslied en nieuwe single “Passing Ships”, het catchy rockende “Quick Sand”, het epische van lo-fi naar uptempo groeiende “Borrowed And Blue”, het over vallen opstaan verhalende “Sticks And Stones” en de ronduit schitterende en met bakken vol passie gezongen ballad “78,8%”.

Echt memorabel is deze nieuwe plaat van ‘The Travelling Band’ echter niet, daarvoor staan er spijtig genoeg enkele mindere tracks op deze cd. Maar de songs die we hierboven wel hebben vermeld verdienen stuk voor stuk zeker een hernieuwde beluistering en misschien zit er wel een hitje tussen voor deze ‘Mancunians’, zoals de inwoners van Manchester genoemd plegen te worden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sideways Saloon

video