GEORGIE BONDS - STEPPING INTO TIME

Bij de openingstonen van de Traditional “St. James Infirmary” dachten we even met Wiiliam Elliott Whitmore te maken te hebben. Maar het gaat hier wel degelijk om de even fantastische zanger Georgie Bonds die met “Stepping Into Time” zijn tweede album op de markt brengt en bij deze a capella gezongen opener een fraai visitekaartje aflevert. De formidabele soulblues die je op deze release mag horen is van een ongehoord niveau. Het feit dat Bonds in zijn leven al de nodige tegenslag heeft gekend zal waarschijnlijk wel bijdragen tot dit pakkende, inlevende vocale talent dat hij hier laat bewonderen.

Je moet absoluut eens “The Blacksmith” beluisteren, de song gepend door Georgie en de uitstekende gitarist Neil Taylor lijkt wel een elektrische Robert Johnson nummer te zijn. In de geest van- bedoelen we dan ! Ja, ’s mans stem is gewoon briljant maar evenzo is er het sublieme slide werk van Taylor en het dito mondharmonicaspel van Buddy Cleveland. Wat een duo binnenkomers is dit zeg! Zelden hebben we zo een openingstweeluik mogen ervaren. Hierna volgt, ook al van de hand van Taylor, het swingende, wat naar Jazz knipogende “What More” met gesmaakte Tenor Sax bijdrage van Dave Renz en een alweer vocaal imposante Bonds.

Met het door Andy Haley op drums gestuwde “What More?” bewijst Georgie ook al over uitstekende songwriting talenten te beschikken. Briljant snarenspel en dito pianowerk van Walter Runge maken van deze wat New Orleansbluesachtige song een zoveelste hoogvlieger op deze uitgave.De broeierige slowblues “Daily News” laat misschien nog de soulvolle stem van Bonds het best tot haar recht komen. Maar wat wordt er hier weer verdomd schitterend gemusiceerd ! ons morele verval , elke avond te volgen op tv is de rode tekstuele lijn doorheen deze prachtige ballade. Wat verderop krijgen we trouwens nog zo een sterke trage: het meer soulvolle “Calling Your Name” maar hier is de hoofdrol meer weggelegd voor ’s mans stem.

De funky blueskaart wordt volledig getrokken op “Going Shopping”. De song mag dan op zich niet tot onze favorieten op deze plaat behoren, je kan moeilijk blind, of beter gezegd doof blijven voor het muzikale talent dat hierop tentoon gesteld wordt. Alweer indrukwekkend is de slowblues “Out Of The Fryin’ Pan”. Het zal vervelend gaan klinken maar alweer is dit een voltreffer met die schare aan topmuzikanten, dat toetsenwerk, die beklijvende gitaarsolo en daarbij of bovenop als u wilt nog eens die imponerende stem. Om duimen en vingers van af te likken…

Naar het einde toe worden we getrakteerd op een door Kenny Githens geschreven song: “Hurricane Blues”. Het nummer beschrijft, zoals u al kon vermoeden, de dreigende onweerswolken en het naderende onheil. Hoeft het nog gezegd dat dit subliem geïllustreerd wordt Bonds en Taylor? Afsluiter van dienst is “Dimples” van John Lee Hooker. Het gekende , altijd even aanstekelijke, boogieblues ritme van Hooker wordt door de heren hier bijzonder fraai en eervol gebracht. “Boom Boom” met veel plezier Georgie!

Na dit slotnummer worden we nog verwend met een hidden track. Op zich ben ik niet zo voor dit verschijnsel maar deze Delta Blues versie van “Blacksmith” is zo mooi met sublieme bluesharp en de mijmerende Georgie Bonds is alweer indrukwekkend. “Stepping Into Time” is een heerlijk bluesalbum geworden. Georgie Bonds heeft fantastische muzikanten rond zich te weten scharen en zijn vocale talent is fenomenaal. Je krijgt hier alles te horen wat blues en de aanhangende stijlen zo mooi maakt. Wij aarzelen niet om dit album als een absolute aanrader te bestempelen.

Luc Meert

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: BGB Music
Info: Blind Raccoon

video