G2 – MIND OVER MATTER

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de ‘G8’ wel kende, het collectief van acht leidende wereldeconomieën dat de toekomst van de meesten onder ons bepaalt, maar van ‘G2’ had ik eerder nog nooit gehoord. Dat blijkt echter een in 2006 opgerichte Zweedse bluegrass-muziek spelende formatie uit Stockholm te zijn, bestaande uit leadzanger en gitarist Christoffer Olsson, banjospeler Jens Koch, dobrospeler Tobias Strömberg, mandolinespeler Erik Igelström en contrabassist Jimmy Sunnebrandt.

‘G2’ speelt het stokoude akoestische bluegrass-genre op een heel verfrissende en moderne wijze en ze hebben er echt wel wat voor over om hun muziek zo origineel mogelijk te laten klinken. Zo trokken ze in april van dit jaar voor de opname van hun meest recente en derde album “Mind Over Matter” vanuit het Hoge Noorden naar het zonnige Nashville, Tennessee waar de lokale succesproducer Erick Jaskowiak in de studio achter de knoppen kroop.

Van de elf nummers op deze nieuwe plaat zijn er zeven van tekst en muziek voorzien door leadzanger Christoffer Olsson. Drie songs werden gecoverd op “Mind Over Matter” met het door de Zweedse muzikant Roger Tallroth voor zijn folkgroep ‘Väsen’ gecomponeerde en instrumentale “Lindblad”, het dynamische bluegrassnummer “How Hard To Be True” van de Amerikaanse zangeres Sarah Siskind uit Virginia en de song “Something On The Wind” van bluegrass-duo Jeremy Garrett (van ‘Infamous Stringdusters’) & Jon Weisberger (van ‘Chris Jones & The Nightdrivers’).

De vergelijkingen met de bluegrass- en countrymuziek van populaire bands als ‘Mumford And Sons’ liggen voor de hand, vooral omwille van het in de muziek van ‘G2’ sterk op de voorgrond opduikende banjo- en mandolinespel, o.a. in openingstrack “You Search You Find”, “In The Light Of Day” en in “We Were Kings” (zie video), de eerste single die uit dit album werd getrokken.

Toch vinden we de meest a-typische bluegrassnummers “Never On My Mind” en “My Weary Heart” de beste songs op deze cd van ‘G2’, naast het door mandolinespeler Erik Igelström gecomponeerde “Another Land”, een enkel op akoestische gitaar gespeelde folkballad.

Na hun debuutplaat “Where The Tall Grass Grows” uit 2007 en diens opvolger “Untapped Routes” uit 2010 lijkt dit derde album “Mind Over Matter” de meeste kansen toebedeeld te krijgen om ‘G2’ een grotere internationale bekendheid te laten verwerven. Het is deze vijf jonge enthousiaste Zweden alvast van ganser harte gegund door

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy.nu
Distr.: Sonic Rendezvous

video