AMELIA CURRAN – THEY PROMISED YOU MERCY

De 36-jarige Canadese folkzangeres en songschrijfster Amelia Curran uit St. John’s, Newfoundland was de voorbije vijf jaar een graag geziene gaste bij ‘Rootstime’. In 2010 mocht ik een eerste recensie schrijven van haar toenmalige album “Hunter Hunter” en begin 2013 kreeg ik ook de opvolger “Spectators” overhandigd voor een tweede bespreking. Aan het einde van dat jaar kwam Amelia Curran zelfs naar België voor een optreden in het cultureel centrum ‘De Breughel’ in Bree en daar was collega ‘Marcie’ dan weer van de partij om een verslag te schrijven van haar memorabele passage in België.

“They Promised You Mercy” is de zevende en allernieuwste plaat van Amelia Curran sinds haar debuutalbum “Barricade” uit 2000 en ook dit exemplaar belandde opnieuw op mijn schrijftafel en in mijn cd-speler. Op dit door Michael Philip Wojeweda geproduceerde en gearrangeerde album brengt de Canadese singer-songwriter elf nieuwe, zelf geschreven composities in de intussen van haar gekende stijl: sober, ingetogen, soms breekbaar of poëtisch en soms ook wel zachtjes rockend.

De eerste single uit dit album is het nummer “I Am The Night” (zie video), maar dat er nog een aantal radiohitjes uit “They Promised You Mercy” zullen volgen staat voor ons buiten kijf. Daarbij denken wij vooral aan het lekker kabbelende openingsliedje “Somebody Somewhere” (dat over depressieve gevoelens gaat, maar wel goed afloopt), het intieme “Coming For You”, het schitterende “Never Say Goodbye” en het door heerlijk orgelspel gedomineerde “The Matador”.

Met enkel instrumentale begeleiding van haar akoestische gitaar brengt Amelia Curran met “Time, Time” een ingetogen en beklijvend folknummer vooraleer over te gaan naar “Song On The Radio”, het meest breed georkestreerde liedje van deze nieuwe plaat met een prachtige pianosolo als intermezzo. Impressionant is de dichterlijke gave die Amelia Curran etaleert in het over ouder worden handelende liedje “Fables & Troubles” waarin we haar vocaal het dichtst bij iemand als Natalie Merchant zien komen.

Maar we willen hier toch voornamelijk de eigenheid van deze Canadese zangeres benadrukken en u graag doorverwijzen naar een intense beluistering van de elf liedjes op haar nieuwste album “They Promised You Mercy”. Daarna zult u ongetwijfeld graag deel willen uitmaken van het aanwezige publiek bij één van de toekomstige acht live shows die Amelia Curran voorlopig enkel in Nederland zal komen spelen. Mijn boodschap aan de Belgische concertpromotoren: word wakker!!!

(valsam)

 

20.02.2015: Acoustic Alley, Den Haag, NL
21.02.2015: Nic Jonk Museum, Grootschermer, NL
22.02.2015: De Amer, Amen, NL
23.02.2015: Meneer Frits, Eindhoven, NL
24.02.2015: Blue Room Sessions, Den Bosch
25.02.2015: Honig Complex, Nijmegen, NL
27.02.2015: Trouble Tree, Koudekerk a/d Rijn, NL
01.03.2015: Grenswerk, Venlo, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video