PÄR LINDH – THREE CHRISTMAS CONCERTOS

Er zijn zo van die mensen die voor ons op het eerste zicht wat rare hobby’s hebben. De Zweedse muzikant Pär Lindh hoort wat ons betreft tot dat selecte groepje. Hij was veertig jaar geleden de oprichter van een progressieve symfonische rockgroep ‘Pär Lindh Project”, maar hij is daarnaast ook een specialist in het bespelen van jazz- en ragtime piano, klassiek pianist, bespeler van kerkorgels en klavecimbels en hij kan eveneens goed overweg met de drumstokken.

In de jaren ’70 speelde hij in twee klassieke ensembles ‘Antenna Baroque’ en ‘Vincebus Eruptum’, maar in 1979 besloot hij om toe te treden tot het illustere gezelschap van bands die de klassieke rockmuziek een warm hart toedroegen. Hij deed dat gedurende tien jaar vanuit Frankrijk om in 1989 terug naar thuisland Zweden te komen en daar verder progressieve rock te creëren.

Meer dan 20 jaar geleden maakte hij een eerste art-rockplaat “Gothic Impressions” en even later volgde het conceptalbum “Bilbo” dat gebaseerd was op het eerste boek ‘The Hobbit’ van Tolkien. Intussen trad hij over zowat de hele wereld op en heeft hij een serie albums op zijn palmares staan. Daar komt nu het voor de feestdagen bestemde klassieke album “Three Christmas Concertos” bij.

Dit zijn de klassieke composities van Pär Lindh voor beluistering tijdens de komende kerstdagen. Het album werd in november van vorig jaar al opgenomen en naast het variërende toetsenwerk van Pär Lindh zelf op piano, orgel, celesta en klavecimbel zijn er ook bijdragen van andere musici op hobo, violen, cello, bas en buisvormige klokken, kortom een echt barokorkest.

De muziekkenners loven Pär Lindh wel eens met eretitels als ‘de Scandinavische koning van de piano’, ‘de Zweedse Vivaldi’ of ‘de Mozart van deze tijd’. Of dit terecht is kunt u zelf beoordelen na de beluistering van dit hedendaagse klassieke meesterwerk, dat als volgt is samengesteld:

1. Pär Lindh: Concerto grosso in a-minor for oboe, violin, celesta, tubular bells and string orchestra

2. Francesco Manfredini (1680-1748): Concerto grosso per il Santissimo Natale in C-major

3. Arcangelo Corelli (1653-1713): Concerto Grosso i g-minor Fatto per la notte di Natale

Zoals u kunt vaststellen is het eerste ‘concerto’ een nieuwe eigen compositie van Pär Lindh en zijn de twee andere stukken traditionele kerstconcerten van Italiaanse componisten waar deze Zweedse muzikant zijn eigen moderne interpretaties aan heeft gegeven. Dit is geschikt voer voor fans van klassieke concertmuziek en voorbestemd als gepaste sfeermaker tijdens de komende kerstperiode.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nordverk Classical Masterworks

video