ALARM CLOCK CONSPIRACY – HARLEQUIN

Om u wat vertrouwd te maken met de muziek van de Amerikaanse rock- en popformatie ‘Alarm Clock Conspiracy’ hebben we deze keer gewoon een video bij deze recensie gevoegd waarop u getuige kunt zijn van een 38 minuten lang live optreden dat deze groep uit Asheville, North Carolina vorig jaar afwerkte in de ‘Asheville Music Hall’.

Het kwartet rond zanger-gitarist Chris Carter, zanger-gitarist Ian Reardon, bassist Wes Jameson en drummer James Hurlston begon aan hun muzikaal avontuur in 2000 en bracht sindsdien alleen hun naar de groep vernoemde debuutplaat in 2012 op de markt met rock- en popsongs die zwaar onder invloed van gelijkaardige muziek uit de sixties en seventies tot stand waren gekomen.

Twee jaar later is er echter al een vervolg op dat eerste album klaargestoomd onder de titel “Harlequin”, een plaat met dertien eigen composities met acht songs die Chris Carter schreef, vier andere liedjes werden gecomponeerd door Ian Reardon en bassist Wes Jameson droeg zijn steentje bij door middel van één song “Something Tells Me” dat helemaal aan het einde van “Harlequin” te horen is.

Voor de opname van deze plaat heeft ‘Alarm Clock Conspiracy’ ook twee gastmuzikanten in de studio uitgenodigd met albumproducer John Keane die pedal steel, piano, gitaar en percussie bijdraagt en Randall Bramblett op keyboards. Zelf klasseert de band zich onder de noemer ‘power pop’, maar dat muziekgenre kunnen wij althans niet echt terug horen in de songs op dit album. Wij zouden eerder opteren voor een definitie van indie rock met alt.country-invloeden en muzikale stijlreferenties als ‘Wilco’ en Tom Petty.

Heel vernieuwend kunnen we de songs van ‘Alarm Clock Conspiracy’ op deze plaat niet echt noemen. Ze brengen degelijke en solide popliedjes waarbij je als luisteraar al meteen op zoek gaat naar vergelijkingspunten en daarbij dikwijls bij Beatlesque groepen uit de jaren ’60 en ’70 terecht komt. Bij de selectie van de volgens ons beste songs kwamen we uit bij “Got My Mind Made Up”, albumtiteltrack en ballad “Harlequin”, het uptempo gebrachte “Thinking Of”, het door honky-tonk-piano gedomineerde “To My Lost Friend” en gitaarrocksong “On”.

Omwille van financiële problemen bij de platenmaatschappij hebben de heren van ‘Alarm Clock Conspiracy’ een beroep gedaan op het fenomeen ‘crowdfunding’ om dit album alsnog op de platenmarkt te krijgen. Of ze er brokken mee zullen gaan maken durven wij te betwijfelen, want zoals eerder al gezegd: deze songs zijn vrij goed, maar ook redelijk vlak en monotoon waardoor ze na de eerste beluistering even snel weer uit ons geheugen worden gewist.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video