STEVE LURY & ANDRES ROOTS – LIVE IN LERWICK

Steve Lury & Andres Roots “Live in Lerwick” is een concert album dat in september 2013 in Mareel in Lerwick, UK, tijdens het 10de ’Shetland Blues Festival’ opgenomen werd. [Lerwick is de hoofdplaats van de Shetland eilanden in Schotland. Het stadje heeft ongeveer 7000 inwoners en is daarmee de grootste plaats van de eilandengroep. Lerwick ligt aan de oostkust van het eiland Mainland. Het is de belangrijkste haven van de Shetland eilanden. Er vertrekken veerboten uit Lerwick naar Bergen, Aberdeen, Seyðisfjörður, Tórshavn (Faeröer), Kirkwall (Orkney eilanden) en naar enkele havens op de andere Shetlandeilanden. / Red.]

De Engelse zanger / mondharmonicaspeler Steve Lury, de slide gitarist Andres Roots & bassist Peeter Piik (beiden uit Estland) speelden samen (en occasioneel) met de Schotse drummer Paul Archibald tijdens het tweede gedeelte van het festival, de ‘Muddy Waters Night’.  

De Brit en mondharmonicaspeler Steve Lury treedt al op sinds 1960, maar jamde voor het eerst met gitarist Andres Roots in London in 2006. Hierna zijn ze samen te zien met de band “Bullfrog Brown” tijdens meerdere festivals in Estland, Polen en Finland. Van hun eerste optredens bestaat er een live / studio album uit 2009 "Bullfrog Brown With Steve Lury". In 2011 en 2012 touren Lury & Roots in Estland en Finland als “Steve Lury & Andres Roots Roundabout”, samen met ex “Bullfrog Brown” bassist Peeter Piik en drummer Kalle Kindel. In 2013 was er de release van een single "Someplace Nice / Spider In My Bed". Voor de opnamen verving Raul Terep drummer Kindel. In september 2013 traden Steve Lury, Andres Roots en bassist Peeter Piik in Glasgow en tijdens het ‘Shetland Blues Festival’ op als een trio. Drummer Paul Archibald was er enkel bij op twee tracks, tijdens de special ‘Muddy Waters Night’.

De Est en slide gitarist / songwriter  Andres Roots (°1976) is de leider van zijn eigen “Andres Roots Roundabout” band. Roots werkt ook in verschillende andere projecten samen met harmonicaspelers Steve Lury (UK) en Ismo Haavisto (FIN). Roots speelde al samen met Honeyboy Edwards en is ook vermaard als producer en componist. Roots nam zijn eerste albums met band op in 2000. In 2003 was Roots de medeoprichter van de “Bullfrog Brown” band. Roots’ solo debuut “Roundabout” is uitgebracht in 2010. Hij werkte hiervoor samen met Eric “Red Mouth” Gebhardt (USA), Bottleneck John (SWE), Dave Arcari (UK), Black River Bluesman (FIN) en Jantso Jokelin (FIN). Roots & Terep werken ook samen als een duo. Samen brachten ze het live album "Trad. Alt. Blues" uit. 

Op het nieuwe live album staan tien nummers, waarvan er slechts één nummer, toevallig een van de heel rustige nummers met heel veel slide gitaar (4”Build Me A Statue”), van Andres Roots is. Al de andere negen tracks zijn covers. De Schotse drummer Paul Archibald is enkel te horen op één Muddy Waters’ nummer 8”Gone To Main Street” en op het nummer van Memphis Minnie, 10”What’s The Matter With The Mill”. Op de andere nummers zijn enkel de zang / harmonica van Steve Lury, de slide gitaar van Andres Roots en de bas van Peeter Piik te horen. Het is globaal genomen een vrij rustig en ingetogen album, dat ons terug mee neemt naar de roots van de blues muziek. We krijgen “oude” blues nummers van (achtereenvolgens) Junior Wells, Sonny Boy Williams II, Tampa Red, Robert Jr. Lockwood, Robert Johnson, Muddy Waters en Memphis Minnie. Dit geeft ons de tijd voor eens wat aandachtiger te kunnen luisteren naar de gitaar van Andres Roots en de harmonica van Steve Lury. Lury & Roots zijn twee uitstekende muzikanten, die elkaar heel goed aanvoelen.

Eric Schuurmans

 

 

Album tracks: Introduction: Jimmy Carlyle - 1”Tomorrow Night” [Amos Blakemore, a.k.a. Junior Wells] - 2”Born Blind” [Rice Miller, a.k.a. Sonny Boy Williamson II] - 3”Rambler’s Blues” [Hudson Whittaker, a.k.a. Tampa Red] - 4”Build Me A Statue” [Andres Roots] - 5”Take a Little Walk With Me” [Robert Jr. Lockwood] - 6”Driftin’ Blues” [Charles Brown, Johnny Moore, Eddie Williams] - 7”Walkin’ Blues” [Robert Johnson] - 8”Gone To Main Street” [McKinley Morganfield a.k.a. Muddy Waters] - 9”You Can’t Loose What You Ain’t Never Had” [McKinley Morganfield a.k.a. Muddy Waters] - 10”What’s The Matter With The Mill” [Minnie McCoy a.k.a. Memphis Minnie] – 14/09/2013: (1-6), 15/09/2013: (7-10)

Line-up:
Steve Lury: vocals, harmonica
Andres Roots: slide guitar
Peeter Piik: bass
Paul Archibald: drums (8,10)

Discography “Steve Lury & Andres Roots”:
2009 : “Bullfrog Brown With Steve Lury”
2014 : ”Live In Lerwick”

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Roots Art Records

video