FRONT COUNTRY – SAKE OF THE SOUND

'Front Country’ is een uit zes personen bestaande muziekgroep uit San Francisco, Californië die in 2011 besloot om samen folk- en bluegrassmuziek te gaan spelen. Met zangeres en gitariste Melody Walker aan de microfoon, vocaal bijgestaan door gitarist Jacob Groopman en banjospeler Jordan Klein en met Adam Roszkiewicz op mandoline, Zach Sharpe op bas en Leif Karlstrom op viool ging deze formatie via de ‘crowdfunding’-site ‘Kickstarter’ op zoek naar voldoende financiële middelen om hun eerste studioalbum “Sake Of The Sound” op te kunnen nemen en nu op de markt te brengen in opvolging van hun in 2013 verschenen introductie-eptje “This Is Front Country”.

De twaalf songs tellende debuutplaat werd opgenomen in Oakland, Californië en ze werd technisch professioneel afgewerkt in Nashville, Tennessee onder leiding van producer Kai Welch die zelf een lid is van de progressieve bluegrassformatie ‘The Greencards’ uit Nashville.

Naast vijf zelfgeschreven liedjes, waaronder drie door Melody Walker gecomponeerde songs met albumtiteltrack “Sake Of The Sound” (zie video), “Undertaker” en “Coloroado” en de door Adam Roszkiewicz gecomponeerde instrumentaaltjes “Daysleeper” en “Old Country”, wordt er door ‘Front Country’ ook vlotjes gecoverd op dit album.

Daarbij selecteerden ze liedjes uit diverse muziekgenres zoals bluegrass, folk en country. Bij de bluegrass-liedjes horen de traditional “Gospel Train” waarmee de cd begint en het door Jordan Klein gezongen en op banjo begeleide “Glacier Song” van Will Fourt. Het album “The Bootleg Series, Vol. 9: The Witmark Demos 1962-1964” van Bob Dylan inspireerde ‘Front Country’ tot het brengen van een ‘bluegrass op speed’-versie van diens nummer “Long Ago, Far Away”.

In het countrygenre koos dit sextet voor het door Utah Phillips geschreven nummer “Rock Salts & Nails” van de gelijknamige debuutplaat uit 1969 van countryzanger Steve Young. Hun speurtocht in de wereld van folk leidde tot het coveren van de song “One Kind World” uit de cd “Silver Lining” van folkduo ‘The Honey Dewdrops’ uit Virginia en van de song “Like A River” die op de cd “Anthology” van de in 1986 op amper 44-jarige leeftijd gestorven folkzangeres Kate Wolf in 2006 werd geplaatst.

Afgesloten wordt er met een door Melody Walker zeer ingetogen gezongen akoestische versie van het nummer “Lovin’s For Fools” dat Nashville’s folkzangeres en songschrijfster Sarah Siskind voor het eerst opnam op haar album “Studio . Living Room” uit 2008. Het moge duidelijk wezen dat de leden van ‘Front Country’ naast hun capaciteiten om eigen nieuwe liedjes te schrijven ook een goede kennis hebben van de rootsmuziek die al in het wereldje van country, folk en bluegrass aanwezig is in de door hun gebrachte stijlen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video