SERPENTYNE – MYTHS AND MUSES

Toen ik de cd “Myths And Muses” van de formatie ‘Serpentyne’ in handen kreeg was mijn eerste idee dat het hier om werk van één of andere luide muziek spelende hardrockgroep zou gaan. De tekening van een soort slagveld en een oorlogszuchtige dame te paard met zwaard en schild op de hoes van deze plaat had me volledig misleid.

‘Serpentyne’ is namelijk helemaal niet zo gevaarlijk als de naam doet vermoeden. Het is een Brits muziekensemble dat zich bezig houdt met het brengen van middeleeuwse wereldmuziek op de tonen van moderne rock. De leadzang bij de band wordt verzorgd door een dame die Maggie-Beth Sand heet en die muzikaal wordt bijgestaan door Mark Powell (draailier), Pamela Pecko-Smith (fluit), Mark Jenkins (synthesizer), Andrea Furlan (didgeridoo) en Jay Tubsman (drums). Voor de opname van dit tweede album van de groep na hun debuutplaat “Stella Splendens” uit 2010 werden bovendien nog een tiental extra gastmuzikanten in de studio gehaald.

Elf songs die totaal net iets langer dan een uur van uw tijd in beslag nemen sieren de tracklijst van “Myths And Muses”. Het eerste nummer heet “Boudicca (Queen Of The Celts)” en wordt op bijgaande video live gebracht door ‘Serpentyne’ op het ‘Monmouth Festival’ in Wales. De sound van dit album brengt de luisteraar meerdere eeuwen terug in de tijd, behalve dan als er moderne en elektrisch aangedreven instrumenten zoals gitaren en synthesizers aan te pas komen.

Dit is ontegensprekelijk muziek die Britten zal aanspreken, vooral dan deze die geïnteresseerd zijn in de historische en traditionele volksmuziek van hun voorouders. De traditional “Gaudete” wordt helemaal in het Latijn gezongen, terwijl de twee door Guillaume de Machaut in de 14e eeuw gecomponeerde stukken “Je Vivroie Liement” en “Douce Dame Jolie” in de Franse taal van Molière worden gebracht.

Anderzijds zijn een zestal tracks volledig nieuwe eigen composities van Maggie Beth-Sands en Mark Powell, weliswaar met telkens een referentie naar iets uit de Middeleeuwen. Dat kan een oude melodie (zoals “Boudicca”, “Valkyries” en “Freya’s Firedance”) of een oud gedicht (zoals “Hymn To Cynthia”) zijn.

De eerlijkheid gebiedt ons om hier te stellen dat het voor ‘Serpentyne’ niet zo eenvoudig zal zijn om met deze historische en traditionele liederen een geïnteresseerd publiek te vinden op het Europese vasteland, maar dat ze hiermee wel succes zullen kunnen oogsten in de Angelsaksische landen van het Verenigde Koninkrijk staat voor ons buiten kijf.

(valsam)

CD-RELEASE: 16 februari 2015

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Serpentyne Music

video