JACOB KARLZON 3 - SHINE

De Zweedse pianist Jacob Karlzon werd in 2010 in zijn geboorteland gekozen als jazzmuzikant van het jaar. Hij werd vooral bekend door langdurige samenwerking met zangeres Victoria Tolstoy. Zijn geweldige techniek en grote gevoeligheid hebben ertoe geleid dat hij een zeer gewild “sideman” is, hij speelde ondermeer met Billy Cobham, Kenny Wheeler, Silje Nergaard en Nils Landgren, in diens Funk Unit spelen ook bassist Hans Andersson en drummer Robert Mehmet Ikiz van het Jacob Karlzon Trio. Inclusief “Shine” heeft Karlzon 10 cd’s op zijn naam staan, solo, met een quintet maar vooral met zijn JK3 formatie.

Op dit nieuwe album van het trio is er een mix tussen de improvisaties van een traditioneel piano trio en pop elementen met name de synthesizertechnieken. Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met synthesizers en andere elektronica in de muziek. Herbie Hancock’s spielerij met de elektronica op Middelheim was een aanfluiting, terwijl E.S.T. er dusdanig gebruik van maakte dat de muziek er spannender door werd. Ook hier werkt het wonderwel, de muziek is zeer toegankelijk zonder dat het allemaal te glad wordt, pop wordt het nergens gelukkig.

Alle nummers zijn geschreven door Karlzon behalve “I still haven’t found what I’m looking for” van het album Joshua Tree van U2, dit is een solo nummer van Karlzon die op piano de stem van Bono uiterst subtiel neerzet. In een recensie werden sommige nummers van “Shine” vergeleken met het geluid van Focus, de groep van Thijs van Leer. Die mening deel ik geenszins, als er toch iets te binnen schiet dan is het Frank Zappa uit de tijd van Hot Rats, bijvoorbeeld in het nummer “One More Day”.Met meer dan 100 concerten in twee jaar tijd bewijst dit trio niet alleen zijn populariteit bij het publiek, maar het heeft er ook toe bijgedragen dat dit uitgelezen gezelschap enorm goed is ingespeeld op elkaar, hetgeen op deze cd heel duidelijk wordt.

Het geluid van het roemruchte pianotrio E.S.T. is een ander referentie punt dat in de gedachten schiet, maar dat is geen nieuws onder de zon, vrijwel alle moderne pianotrio’s zijn schatplichtig aan het trio van wijlen Esbjörn Svensson. Het wemelt inmiddels van uitstekende pianotrio’s, maar het Jakob Karlzon 3 weet zich zeker te onderscheiden mede door het melodieuze gebruik van synthesizers en el.programming in combinatie met het virtuoze spel van de drie muzikanten.

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
   

Label : ACT
Distr. : Challenge Rec.

video