THE CONTENDERS – MEET THE CONTENDERS (EP)

“Meet The Contenders” is de titel van een vijf liedjes tellend ep-tje dat recent als debuutplaat van ‘The Contenders’ in eigen beheer is verschenen. ‘The Contenders’ zijn de twee muzikale vrienden Jay Nash en Josh Day uit Los Angeles, Californië. Beiden hebben ze er solo al heel wat jaartjes opzitten in de muziekbusiness, maar dit project is hun meest recente poging om in de schijnwerpers te komen met hun samen gecomponeerde Americana-liedjes op deze ook al samen geproduceerde plaat.

Voor de vakpers vormt het eind 2012 van start gegane duo ‘The Contenders’ alvast een verrassende kennismaking. Er zijn heel wat vergelijkingen met de muziek van legendarische artiesten als ‘The Band’, Tom Petty en Bob Dylan in persrecensies terug te vinden en wat ons betreft is dat volledig terecht. De uit New York stammende gitarist Jay Nash en de van North Carolina afkomstige drummer Josh Day vullen elkaar muzikaal perfect aan, vooral dankzij hun in de voorbije 20 jaar opgedane ervaringen als soloartiesten.

Bij ‘The Contenders’ zingen ze ook allebei - hoewel Jay Nash de echte leadzanger is - en zorgen ze voor zeer levendige en enthousiast gebrachte live optredens. Hun eerste ep “Meet The Contenders” verscheen oorspronkelijk als een vinylplaat die ze exclusief via de sponsoring website ‘Pledge Music’ en op hun live shows verkochten. Maar nu is dit werk dus ook als cd-schijfje beschikbaar geworden voor het grote internationale publiek.

De vijf nummers op deze plaat vormen een welgekomen verademing voor de liefhebbers van het betere Americana-werk. Het begint met de melancholisch klinkende song “The Contender”, gevolgd door de erg mooie countryballad “Maybe, Katy” die we ter kennismaking in een live gebrachte versie op video bij deze recensie hebben meegegeven. Deze song doet ons even denken aan de minzame Amerikaanse liedjestroubadour Ted Russell Kamp.

Heel mooi is ook het nostalgisch klinkende “Lincoln 1958” met knap werk op pedal steel en een typische countrysnik in de stem van zanger Jay Nash. Bij het nummer “Back In Time” vallen de energieke klanken van de piano en het drumwerk van Josh Day het meest op en bevestigen beide heren nog maar eens hoe mooi hun harmonieuze samenzang wel kan klinken.

Song nummer vijf is het rockende “Long Way Down” waarbij je aan het einde gekomen al meteen met spijt in het hart beseft dat er op deze ep jammer genoeg maar vijf liedjes staan. Maar er is grote hoop dat er spoedig een vervolg aan dit muzikale project van ‘The Contenders’ zal worden gebreid door middel van een volwaardige studioplaat.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video