MARK TURNER QUARTET - LATHE OF HEAVEN

Mark Turner, geboren in 1965 in Ohio en opgegroeid in Zuid Californië, was altijd omringd door muziek, R&B, jazz, soul en gospel werden dagelijks gespeeld thuis. Begin jaren ’70 kwam de integratie- en civil rights beweging op gang en zijn ouders behoorden tot de eerste lichting van jonge zwarte intellectuelen die verhuisden naar upper-middle-class blanke buurten. Die gingen met vrienden altijd naar jazz concerten. Dit heeft hem altijd geïntrigeerd en zijn interesse voor de jazz aangewakkerd. Op de lagere school begon hij op klarinet, later gevolgd door de tenorsax, hij bestudeerde het werk van John Coltrane, Joe Henderson, Dexter Gordon, Sonny Rollins, Warne Marsh en Lester Young op zoek naar zijn eigen muzikale stem. Dat tekent zijn karakter, hij zoekt, studeert en dan pas doet hij zijn eigen ding. Tussen 1995 en 2001 neemt hij 5 albums op ( “Yam Yam”, “Mark Turner”, “In this World”, “Ballad sessions”en “Dharma days”), terwijl hij intussen ook veelvuldig aanwezig was als sideman bij diverse muzikanten. Daarna stopte hij als leider en kon zodoende meer tijd besteden aan zijn kinderen, die zijn inmiddels wat ouder en dus kan hij weer doen spreken van zijn ontegenzeggelijk grote talent en ditmaal weer als leider van een eigen band.

Dit is zijn debuut onder eigen naam voor ECM, hij maakte eerder voor dit label al een cd met het trio Fly met Larry Grenadier en Jeff Ballard, met Billy Hart en hij speelde zich vooral in de kijkerd met Enrico Rava op “New York Days” uit 2009 en onlangs nog met Stefano Bollani . Hier leidt hij een quartet met gelijkgestemde zielen, zoals de rijzende trompetster Avishai Cohen en een ritmesectie met bassist Joe Martin en drummer Marcus Gilmore. Van al zijn invloeden blijven die van Wayne Marsh(!) en John Coltrane de meest herkenbare, in de interactie tussen Cohen en Turner blijft de melodie altijd intact, geen avant-garde, maar ook zeker geen neo- bop. “Year of the rabbit” is een verwijzing naar het titelnummer van “Year of the snake” van het trio Fly en “Brother Sister” is een cover van hetzelfde album. “Ethan’s line” verwijst naar pianist Ethan Iverson met wie Turner samenwerkte op Billy Hart’s “All our reasons” en “One is the other” (ECM 2012 & 2013).Bassist Joe Martin opent met een solo het nummer “Sonnet for Stevie”, een eerbetoon aan Stevie Wonder, waarop Mark een bluesy bijdrage levert en de onderschatte Avishai Cohen in Miles’stijl soleert (ik heb van hem genoten op Gent Jazz).

Behalve Mark Turner op tenorsax en Avishai Cohen op trompet bestaat het quartet uit bassist Joe Martin en drummer Marcus Gilmore. Een pure jazz cd, geen stekkers,geen link naar prog.rock, geen standards, allemaal eigen nummers, geen retro, nee gewoon goed klinkende en lekker in het gehoor liggende muziek.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : ECM
Distr. : Challenge Rec.

video