NEIL YOUNG – STORYTONE

Dat Neil Young gewoon zijn zin doet bij het uitbrengen van een nieuw album en zich geen barst aantrekt van de eventuele kritieken, zijn we al gewoon. Op zijn tien nummers tellende, nieuwe plaat “Storytone”, kleedt Young de arrangementen in met een maar liefst tweeënnegentig koppen tellend symfonisch orkest. Niet dat het de eerste maal is dat hij zich laat begeleiden door een symfonisch orkest, maar nooit op een volledig album. Het wordt nog interessanter wanneer je weet dat “Storytone” verkrijgbaar is in een deluxe versie, waar je op een tweede cd de ontklede, akoestische versies van dezelfde nummers kan beluisteren. Eigenlijk ontdek je dan pas hoe knap de composities van Michael Bearden en Chris Walden van het eerste album in elkaar zitten, maar ook dat Neil Young niet meer nodig heeft dan zijn kwetsbare tenorstem en akoestische gitaar of piano, om iedereen te verbazen.

Er was niet enkel het grote nieuws over zijn nieuwe album “Storytone”, dat de wereld verbaasde. Het was even schrikken toen we een paar maanden geleden te horen kregen dat Neil Young een punt ging zetten achter zijn huwelijk met Peggi Morton. Maar liefst zesendertig jaar was het koppel samen, maar volgens Neil was het vuur uit hun relatie verdwenen en kon het zo niet verder. De negenenzestigjarige Young vertelde dat hij opnieuw de ware nieuwe liefde ontdekt had in de vijftien jaar jongere actrice en milieu activiste Daryl Hanah. Dit was natuurlijk als gesmaakt voer voor de roddelpers en Neil Young en zijn nieuwe vriendin werden hierop als het ware gekruisigd in de tabloids. Niet enkel de pers, maar zelfs zijn oude vriend David Crosby stak publiekelijk zijn verbazing en verontwaardiging niet onder stoelen of banken. De keuze van Neil Young was echter gemaakt en het verliefde koppel trok zich van heel die heisa in de media bitter weinig aan, meer nog, op zijn nieuwe album "Storytone" komt hij zowel terug op zijn relatiebreuk als op de nieuwe liefde die hij gevonden heeft.

Neil Young is op pensioengerechtigde leeftijd steeds een bezige bij gebleven. Hij zette zijn schouders onder zijn nieuwe audio formaat Pono, nam onlangs voor een tournee opnieuw de draad op met Crazy Horse en in het voorjaar verbaasde hij ons nog met het als oude vinyl krakende coveralbum “A Letter Home”, opgenomen in samenwerking met Jack White in een soort telefooncel, de Voice-O-Graph genaamd. Vandaag fleurt hij bovendien zijn cd hoes op in een aquarel van eigen hand, met een beeld van één van zijn geliefde oldtimers, een teken van zijn passie voor auto’s die hij nog beschreef in zijn onlangs verschenen autobiografie “Special Deluxe: A Memoir of Life & Cars”.

Ook op zijn nieuwe album “Storytone” pakt hij in “I Want To Drive My Car”, uit met een stompende op elektrische gitaar kreunende, orkestrale blues met veel blazers en saloonpiano, die samen met de jazzy blues van “Say Hello To Chicago”, het meeste stof op deze plaat doen opwaaien. Ook de protestzanger en milieuactivist in hem borrelt naar boven, in het met strijkers overladen “Who’s Gonna Stand Up”, met een smeekbede voor de redding van moeder aarde. Young heeft het ook over zijn oude en nieuwe liefde in het sprookjesachtig symfonische “Glimmer”, waar hij letterlijk zegt “Though Love Can Leave You Almost Alone”, maar even emotioneel aanhaalt “New Love Brings Back Everything To You”. Het romantisch op strijkers en tedere piano “I’m Glad I Found You” wordt dan helemaal opgedragen aan Daryl Hanah, met wie hij een droom in vervulling ziet gaan, maar waarin hij ook aanhaalt zich niet begrepen te voelen door de buitenwereld, terwijl hij ook maar een gewoon mens is. “When I Watch You Sleeping” draagt hierin ook zijn verliefd steentje bij, met een country tune zoals we die kennen vanop “Prairie Wind”, opgeluisterd met mondharmonica en pedal steel, maar ook fluisterende strijkers en een ritselende tamboerijn.

Met “Storytone” heeft Neil Young in de eerste plaats een verhaal neergezet over een nieuwe start in zijn leven, waar hij blijkbaar één ding mistte en dat was liefde. De bewerkingen met groot orkest geven de songs op “Storytone” een extra cachet dat sfeervol past in deze gezellige kerstperiode, terwijl het bonus album van de deluxe versie, zich perfect thuis voelt in elke omgeving waar een ingetogen Neil Young op zijn plaats is. Ik raad dan ook iedereen aan om te gaan voor de schitterende Deluxe Edition, want die biedt echt het beste van beide werelden.

Yvo Zels

 


Artiest info
Website  
 

Label: Reprise
Distr.: Warner Music

video