L

Het duet, een van de meest minimalistische manieren om samen muziek te maken, maar ook een van de meest boeiende, twee mensen die zich compleet op elkaar verlaten in een magische dialoog vol openhartigheid en harmonie. De kracht van de melodie is de verbindende kracht in het samenspel van pianiste Rita Marcotulli en accordeonist Luciano Biondini. “La Srada Invisibile” is hun gezamenlijk pad op weg naar de magie van het moment en de enorme vaardigheid op hun instrument is hun middel om rechtstreeks de soul van de muziek te raken. Beiden zijn op jeugdige leeftijd geschoold in de klassieke muziek en ze hebben ook de liefde gemeen voor de muziek van hun geboorteland Italië. Rita Marcotulli heeft in een relatief korte tijd een imponerende internationale carrière gemaakt. Ze speelde met jazzmuzikanten als Chet Baker, Joe Lovano, Paul Bley, Palle Danielson, Michel Portal, Enrico Rava, Pat Metheny en Nguyên Lê, maar ook met populaire sterren uit de Italiaanse muziek zoals Pino Daniele en Gianmaria Testa. Haar partner Luciano Biondini is een van de top accordeonisten in de jazz wereld, hij wordt bewonderd en speelde met Rabin Abou-Khalil, Michel Godard en Enrico Rava.

Jazz, klassieke en Italiaanse nummers vloeien allen perfect samen in “La Strada Invisibile”. Het brengt de luisteraars een oorstelend klein uurtje heerlijke muziek, folk, jazz en het doet ook denken aan de fraaie muziek van Nina Rota, luister naar de dromerige akkoorden van Marcotelli in “Essa Muhler”, zo sfeerbepalend. Dit is echte muziek, zo verschillend van de gebruikelijke muzak waarmee je wordt geconfronteerd in de media. De meeste nummers zijn geschreven door het duo, behalve “Cosa sono le nuvole” van Domenico Modugno, “Essa Mulher”van Joyce Moreno en “The moon is a harsh mistress”van Jimmy Webb.

De accordeon wordt vaak vereenzelvigd met meezingers en straatmuziek, zeker in Nederland, maar ook in dat genre was daar Johnny Meyer, die echter ook goed overweg kon met jazz en daarom ook ooit werd uitgenodigd door Duke Ellington hij verdomde het echter om de kroegen in Amsterdam te verlaten. Jaren later wist Archie Shepp hem wel te vinden om met hem te jammen. Inmiddels is de status van de accordeon wel flink gestegen door de zydeco en cajun muziek, de nuevo tango van Astor Piazolla en ook in de jazz met Riccardo Galliano.als boegbeeld.

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : Challenge Rec.

video