JOSH HOYER & THE SHADOWBOXERS – LIVING BY THE MINUTE

 

 “ The Soul of Lincoln – part 2… “

“Josh Hoyer & The Shadowboxers” is een project dat in het najaar van 2012 in Lincoln, Nebraska opgestart is. Josh Hoyer is een singer-songwriter en multi-instrumentalist, die in de voorbije vijftien jaren zowel solo als in verschillende bands (“Son of 76 & The Watchmen”, “Electric Soul Method”, “Lil’ Slim Blues Band”) opgetreden is. Hoyer is verder ook sessie muzikant en arrangeur en is vaak te zien en te horen in de legendarische ‘Zoo Bar’ in Lincoln. Hoyer wordt beschouwd als een belangrijke vertegenwoordiger van de ‘funk, soul & blues youth movement’.

Wie zijn de overige “Shadowboxers”? Justin G. Jones is drummer. Op diverse plaatsen deed hij ervaring op als drummer / percussionist. Bij geïmmigreerde Nigeriaanse drummers, bij Mexicaanse dansers, tijdens klassiek percussie onderricht en in de blues scene in LA. In California, studeerde hij samen met Ray Charles’ drummer Paul Kreibich en LA studio veteraan Kenny Watson. Na uitgebreid touren vormt hij het populaire jazz en salsa ensemble “Son del Llano”. Bassist, arrangeur en componist is muziek instructeur Brian Morrow. Benjamin “Benny Kushner is de gitarist van de band. Kushner’s éérste interesse was folk muziek. Later ontdekt hij andere genres en muzikanten / bands als “Doc” Watson, “Thelonius Monk”, B.B.King, Robert Johnson, Sly Stone, Miles Davis... Kushner volgt jazz lessen in NYC en speelde bij verschillende R&B en blues bands in Lincoln. (“The Millions”, “The Self-Righteous Brothers”, “Mezcal Brothers”). De trombonist Tom Van Den Berg is goed thuis in jazz en speelde in ska tot rock bands. Tenor saxofonist Mike Dee is muziek assistent aan de universiteit van Nebraska-Lincoln. Dee speelde in concert en jazz bands, in de Carnegie Hall tot in Taipei, Taiwan. Dee stond al op het podium samen met jazz grootheden als Maynard Ferguson, Bill Watrous en Clay Jenkins. Josh Borgar nam al vanaf zijn zevende pianolessen en leerde zelf bas spelen toen hij nog school liep. Vanaf zijn veertiende trad hij op en speelde hij met o.a. Magic Slim. De laatste jaren is hij een veel gevraagd muzikant en werkte hij al samen met Tommy Castro, Mike Zito, Janiva Magness en “Tramped Under Foot”.   

Als je al deze muziekvaardigheden, jaren lange kennis en ervaring bundelt rond frontman Josh Hoyer, dan krijg je een podium vol met muzikanten, die een sound brengen, die gegroeid is uit hun passie en diep respect voor blues, Americana, soul, funk en nog andere muziekstijlen. De “Shadowboxers” vermengen al deze stijlen en destilleren hieruit hun eigen typische grooves. Het is alsof je Dr. John hoort die Al Green tegenkwam en gebackt wordt door “Booker T & the M.G.’s”. Wat de “Shadowboxers” live en op hun album brengen is meestal Hoyer’s origineel werk aangevuld met covers.

We gaan even terug naar: 2008: “Son of 76 & The Watchmen” worden tijdens de ‘Omaha Entertainment & Arts Awards’ genoemd als ‘Best Soul / R&B Band’ - 2012:  De “Lil’ Slim Blues Band” geraakt in Memphis tot in de halve finale van de ‘International Blues Challenge’. 2013 is ook een succesvol jaar voor Josh Hoyer en de band, want ze treden op tijdens enkele belangrijke festivals en trekken de studio in om hun titelloos debuut album op te nemen. 2014: Opnieuw naar de studio’s om een tweede album: “Living By The Minute”, een album met tien nieuwe songs van Josh Hoyer op te nemen…

Het album, met Josh’s songs over liefde, verlies en maatschappelijk bewustzijn, opent met het soul gedreven nummer 1”Living By The Minute”. In de titel song steekt Josh de vinger direct in de wonde van de samenleving, door te stellen dat je soms van ogenblik tot ogenblik moet leven, om te kunnen overleven. De kunst van het verleiden komt tot leven met 4”A Man Who Believes His Own Dreams”. Josh zingt hier (samen met de drie vrouwelijke backings) over een meisje dat gekwetst geraakt en hoe hij zelf een beter persoon kan zijn voor de anderen: “What can you do with a man who believes in his own lies?” De nummers 2”Misfit Children” over de buitenbeentjes in deze maatschappij en 3”Over The City” gaan over onze sociale ongelijkheid. Over hoe de benarde toestand van de een leidt tot het succes van de ander en hoe er een oogje dichtgeknepen wordt. Josh spreekt hier uit ervaring, door zijn kennis van de programma’s voor daklozen, die lopen in opvangcentra in Lincoln: “I write about what I think about and see in the world and not all of that is happy…” 6”The First One” kon in al zijn aspecten een Otis Redding zijn. De structuur, de bezetting (inclusief een geweldig sax solo van Mike Dee) en Josh’s om hulp smekende tenor stem, het klopt allemaal. Josh grijpt je bij je keel als hij bedelt en smeekt. In 7”Real Time” en 8”11:11 333” (met wat een overweldigend einde) staat vooral de trombone van Tommy Van den Berg mee in de spotlights. Het einde van het album is in zicht met nog meer funky soul en knappe sax grooves in 9”Blood And Bone” dat de afsluiter 10”Don’t Turn Away” vooraf gaat. 

“Josh Hoyer & the Shadowboxers” zijn opnieuw in hun opzet geslaagd: een album uitbrengen met muziek die iedereen aanspreekt. Wat deze blanke soul man met ‘zwarte stem’ en zijn negenkoppige bemanning doet en brengt, is telkens een waterval van (vaak emotionele) verassingen. “The Shadowboxers” zijn een groep van heel bekwame muzikanten, met gitaren, blazers en een ritmesectie; die aan Josh Hoyer dat geven wat hij nodig heeft, om er met zijn melodieën en stem er doorheen te schijnen.

Eric Schuurmans

 

 

Album tracks: 1”Living By The Minute” - 2”Misfit Children” - 3”Over The City” - 4”A Man Who Believes His Own Dreams” - 5”Let It Out” - 6”The First One” - 7”Real Time” - 8”11:11 333” - 9”Blood And Bone” - 10”Don’t Turn Away”  – All songs written and arranged & produced by Josh Hoyer

Line-up:
Josh Hoyer: lead vocals, Hammond B2, Fender Rhodes, piano, clavinet, baritone sax, backing vocals
Justin G. Jones: drums, Latin percussion, backing vocals
Brian Morrow: flute
Benny Kushner: guitar, backing vocals
Mike Dee: sax, backing vocals
Tommy Van den Berg: trombone
Josh Bargar: bass, backing vocals
Hanna Bendler, Kim Moser & Megan Spain: backing vocals

Discography:
20xx : “Mike Time For Love” / “Everyday And Everynight” – 45 rpm single with first recordings
2014 : ”Josh Hoyer & The Shadowboxers”

2015 : ”Living By The Minute”
Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Silver Street Records

video