ROBERT JON & THE WRECK – GLORY BOUND

Robert Jon Burrison groeide op in Cerritos, CA. Zijn vader heeft zijn toekomst het sterkst bepaald, omdat hij thuis gitaar kon spelen, drummen en (heel belangrijk) naar de oude LP’s, met gospel muziek van zijn vader kon luisteren. Toen hij ouder werd, speelde hij thuis muziek in de garage en kon hij verschillende instrumenten uitproberen. Toen Burrison op de middelbare school zat, begon hij zijn eerste eigen nummers te schrijven. Op de universiteit in Glendora, ontmoet hij drummer Andrew Espantman en Wong. Als trio jammen ze regelmatig samen en ontmoeten ze Steve Maggiora. Later vervoegt de lead gitarist Kristopher Butcher. In februari van 2011 richt Robert Jon Burrison in Zuid Californië zijn band “The Wreck” op. Zes maanden later hebben ze er al een eerste tournee opzitten en nemen ze hun debuut “Fire Started” op. In de zomer van 2012 touren ze opnieuw. In 2013 trekken ze in Hollywood de ‘Swing House’ opname studio’s in, om met als producer Warren Huart (“Aerosmith”) en geluidsingenieur Philip Allen (Adele) hun eerste EP “Rhythm Of The Road” op te nemen. De master tape van het album werd gemaakt door Robert Vosgien (“Smashing Pumpkins”, “No Doubt”). “Robert Jon & The Wreck” wonnen dit jaar tijdens de “Orange County Music Awards”, de titel van ““Best Live Band” en nominaties in de categorieën “Best Rock” en “Best Blues”.

In de zomer van dit jaar dook het vijftal opnieuw de studio in om, met opnieuw producer Warren Hunt, een tweede album op te nemen. “Glory Bound” werd zonder overdubs “live / ter plekke” opgenomen. Het album opent met 1”The Devil Is Your Only Friend”. Het is een forse opwarmer, waarbij het aanvankelijk om de zang van Robert Jon Burrison gaat, die het moet opnemen tegen de dynamiek van de gitaren, die met pieken aanstekelijk, maar ook overweldigend is. In dezelfde stijl vervolgen 2”Blame It On The Whiskey” en 3”When I Die”, waarmee ze m.i. een radio aandacht moeten kunnen halen. 4”Mary Anne”, een ballade geleid door de klavieren van Steve Maggiora, is de eerste rustpauze. Hier laat Burrison samen met de band, de andere kant van hun zangkwaliteiten horen. De rust is slechts van korte duur, want met 5”Cold Night” is het pure Southern rock vanuit een ander vaatje getapt, om terug op te warmen, terwijl Kristopher Butcher soloot. Met 6”Steppin’” combineert de band het geluid van snijdende gitaren met een ruwe bas en drum, terwijl Burrison vocaal krachtig en in alle bereiken breed uithaalt. 7”Georgia Mud” is een nummer dat ook al op de EP stond. De rauwe toon die ook al in vorige track te horen was, piekt hier en de steeds terugkerende samenzang vs. de dynamiek van de gitaren, is aanstekelijk, maar ook overweldigend. Een tweede moment van rust wordt ingeleid met 8”Let Her Go”, een track met een Latino ritme. Daarna volgt de titel track, een tweede ballade 9”Glory Bound”. 10”Gypsy Of Love” is de afsluiter. Andrew Espantman opent het nummer met forse drumslagen, waarna Burrison overneemt en de anderen zijn kreten met krachtige Yè’s herhaaldelijk beamen. 

Een band uit de punk regio van “Orange County”, Zuid Californië, die met een Southern rock album komt, moet wel erg overtuigd en zeker zijn van zichzelf. De rauwe songs, sterke lead zang en bonkende ritme sectie, typeren alle tracks en zullen het ongetwijfeld heel goed, doen tijdens een van de vele live shows die ze (in 2015 ook in Europa!) zullen doen. “The Rhythm Of The Road” EP was een energiek en rauw voorsmaakje, “Glory Bound” is de bevestiging.

Eric Schuurmans

 

 

Album tracks: 1”The Devil Is Your Only Friend” - 2”Blame It On The Whiskey” - 3”When I Die” - 4”Mary Anne” - 5”Cold Night” - 6”Steppin’” - 7”Georgia Mud” - 8”Let Her Go” - 9”Glory Bound” - 10”Gypsy Of Love”  – All songs written by the band – Produced by Warren Huart

Line-up:
Robert Jon Burrison: vocals, guitar
“The Wreck”:
Kristopher Butcher: lead guitar
Andrew Espantman: drums
Nick Phakpiseth: bass
Steve Maggiora: keyboards, percussion

Discography:
2011 : “Fire Started”
2013 : “Rhythm Of The Road” (EP)
2014 : ”Glory Bound”

Artiest info
Website  
 

video