MIKE OSBORN – IN THE DOG HOUSE

 

“Osborn is a classic in the classic mode that knows how to keep the house rocking all night long! “

Michael W. “Mike” Osborn is een muzikant die verblijft in de baai van San Francisco. Mike groeide op in Illinois, aan de boorden van de Kankakee rivier. Zijn ouders en grootouders, hij zelf niet zo uitgesproken, waren country en blue grass fans. Later zal deze muziek wel Mike’s muzikaliteit gaan bepalen. Als hij dertien is, verhuist hij naar Woodland, CA, een plaats in de omgeving van Sacramento en start op school met het volgen van gitaarlessen. Als hij zestien is, treedt hij in lokale clubs als lead gitarist op in een country rock band. Later verandert zijn muzikale voorkeur en speelt hij jaren in rockabilly en metal bands. Vanaf 1991 speelt hij enkele jaren professioneel blues, klassieke rock en doet hij enkele SRV tribute shows. Als alleenstaande vader stopt hij enkele jaren met muziek om zijn kinderen te kunnen opvoeden. Vanaf eind 2006 haalt hij zijn gitaar opnieuw uit de kast om wekelijks opnieuw te kunnen optreden en om aan zijn muziek netwerk te werken. In 2009 brengt Mike zijn debuut album "Fire & Fury" uit, dat veel zegt over zijn attitude als muzikant. De muziek van Mike Osborn (en zijn band) is een mix van klassieke rock, blues en progressieve country, soms opgesmukt met een likje funk. De grote troef die Mike ook heeft is zijn stem, met daarin (volgens sommigen) een Keltisch accent. Zijn muziek is heel divers, soulvol, energiek en heel dansbaar. 

Het tweede album van gitarist singer-songwriter Mike Osborn “In The Dog House” kreeg deze titel, omdat het opgenomen is in producer Alan Mirikitani’s ‘Dawghouse Studios’ in Burbank, CA. Alan Mirikitani a.k.a. BB Chung King, kennen we samen met bassist Johnny Griparic en drummer Lee Spath van “BB Chung King & The Buddaheads”, een blues / roots rock band uit LA. Op zijn nieuwe album staan elf nummers, merendeel geschreven door Mirikitani en Dennis Walker. De album opener 1”Love vs Ego” (een vlotte rocker met country invloeden, waarin Mike enkele bluesy riffs speelt, die door Teddy Andreadis vanachter zijn orgel aangevuld  worden) - 8”Veterans Song” (een nummer dat door de zang van Osborn en zijn solo’s, je een Dire Streets gevoel geeft)en de afsluiter 11”In The Dog House” (een instrumentale surf rocker met een strakke beat) zijn eigen Mike Osborn songs. Op de JL Hooker-achtige boogie track 2”Company Graveyard” kan Osborn voor de eerste keer, de remmen los gooien. Osborn’s gitaarriffs klinken aardig en zijn stem is, zoals voorspeld, prima. Drummer Lee Spath houdt hier het ritme strak, terwijl bassist Johnny Griparic probleemloos volgt. De rustige swingende rocker 3”Lovin’ Time” die hierna volgt, klinkt heel vertrouwd en aanstekelijk. 4”Cold Man Cold”, een blues rocker, heeft een aardige groove, waarbij de wah wah gitaar effecten zeker aan bijdragen. 5”Fire & Gasoline” is een country rocker met een bluesy riffs, terwijl het rustige 6”Tied Up” de blues gaat zoeken in de donkere achterbuurten. Osborn’s stem is rauw en zijn gitaar riffs steken. Met 7”Cheap Woman” maken we de dansvloer vrij voor echte R&R, inclusief de pittige piano partij van Andreadis. 9”Satan & Sr. Paul” van John Fulbright is een eenvoudige maar mooie country ballade. Dan is er ook nog 10”Jump In Your Fire”, opnieuw zoals we eerder begonnen, een dampende JL Hooker boogie met ballen. 

“In The Dog House”, Mike Osborn’s tweede release is het album dat je nodig hebt, als je een avondje wil rocken zonder naar de klepel te moeten gaan zoeken. Keep the house rocking all night long. Have fun, fun, big fun…!

Eric Schuurmans

Album tracks: 1”Love vs Ego” [Mike Osborn] - 2”Company Graveyard” - 3”Lovin’ Time” - 4”Cold Man Cold” - 5”Fire & Gasoline” - 6”Tied Up” - 7”Cheap Woman” - 8”Veterans Song” [Mike Osborn] - 9”Satan & Sr. Paul” [John Fulbright] - 10”Jump In Your Fire” - 11”In The Dog House” [Mike Osborn] – All songs written by Alan Mirikitani & Dennis Walker except [when noted] – Produced, mixed & mastered by Alan Mirikitani

Line-up:
Mike Osborn: guitar, vocals
Johnny Griparic: bass
Lee Spath: drums
Teddy Andreadis: keyboards
Randy Mitchell: slide guitar, guitar (9)

Discography:
2009 : “Fire & Fury”
2014 : ”In The Dog House”

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Je Gagne Records

Info: Frank Roszak Promotions

video