KEDEM ENSEMBLE – LA YAVE DE MI KAZA

De Joden die tijdens de 2e wereldoorlog in 1942 uit Spanje werden verbannen hielden de sleutels van hun huizen bij zich in de hoop om later terug naar hun woning te kunnen keren. Die sleutel werd een symbool van alle mensen op de vlucht die blijven verlangen om terug naar huis te kunnen gaan.

De overgrootouders van de Joodse muzikant Omri Hason moesten op die wijze hun verblijf in het Spaanse Toledo achterlaten en via het eiland Rhodos zijn ze uiteindelijk in Israël aangekomen. In 1943 overleed zijn overgrootmoeder Sara Bulissa en vijf jaar later in 1948 zijn overgrootvader Yitzhak.

Anno 2014 staat het conflict tussen de Joden in Israël en de Palestijnen nog altijd in de schijnwerpers en is er nog steeds geen sprake van vredelievend samenwonen in die regio. De oorlogssfeer en het lijden zijn sinds meer dan 70 jaar nooit helemaal weggeëbd bij de Joodse gemeenschap.

De sinds 1986 in Zwitserland woonachtige Israëliet Omri Hason is een percussionist en de centrale figuur bij het ‘Kedem Ensemble’ en hij is ook de producer van het op 2 februari 2015 verschijnende album “La Yave De Mi Kaza” (vrij vertaald ‘de sleutel van mijn huis’). De andere groepsleden zijn zangeres Talya G.A Solan uit Israël, de snareninstrumenten ‘kamanche’ en ‘kaman’ (viool) spelende Zhubin Kalhor uit Iran en accordeonist Antonello Messina uit Italië.

Hoe de muziek van dit internationaal samengestelde ensemble klinkt kunt u zelf beluisteren op de video van hun single “Shnei Shoshanim” oftewel ‘twee rozen’, een oud Israëlisch lied van Yaakov Orland over een door Joden vaak gebruikte metafoor voor verbondenheid en liefde. Het gehele album is één grote multiculturele rondreis doorheen de Oosterse en Arabische landen en er wordt uitsluitend met traditionele en lokale instrumenten gemusiceerd.

De Argentijnse tango in het nummer “Dos Amantes Tengo, La Mi Mama”, de ballade “Egley Tal (Dewdrops 1954) en de opgewekte traditional ”La Kumida, La Manyana” klinken het meest modern, maar toch zullen velen moeite hebben met deze uit de Arabische cultuur stammende rootsmuziek.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: CPL Music

video