JAMIE THYER & THE WORRIED MEN – POSTCARDS FROM BEDLAM

Jamie Thyer is de leadgitarist van de Britse bluesrockgroep ‘The Worried Men’, een formatie die in hun 20-jarige bestaansperiode meer dan 4000 keer op het podium heeft gestaan voor optredens. Telkens opnieuw speelden Jamie Thyer en de andere bandleden een set alsof hun leven er van af hing.

Denk aan bluesgitaristen zoals Johnny Winter, Gary Moore, George Thorogood of Robert Cray als u zich een beeld probeert te vormen van de gitarist Jamie Thyer of luister eens naar het recent op de markt verschenen zevende album “Postcards From Bedlam” waarop hij naast het bespelen van de elektrische bluesgitaar ook nog zangwerk voor zijn rekening neemt.

Dertien nummers die gedomineerd worden door het gitaarspel van Jamie Thyer staan er op deze recentste plaat van ‘The Worried Men’. In enkele tracks gaat het er behoorlijk rauw, ruig en dynamisch aan toe, zoals in het openingsnummer “My Way” of in bluesrocker “Further On Up The Road”.

Het nummer “Play With Fire” is een haast onherkenbare, in bluesstijl gebrachte interpretatie van de stokoude ‘Rolling Stones’-song, hier met een keihard snerpende gitaarriff gebracht door Jamie Thyer, die de zes snaren van zijn favoriete instrument nog maar eens loodzwaar op de proef stelt.

Voor het korte instrumentale nummer “Modesty And Willie” neemt hij even de akoestische gitaar ter hand, maar de elektrische klanken van de bluesgitaar domineren als vanouds de eveneens instrumentale tracks “Boo Radley’s Porch” en “We’re Coming Home”, twee nummers waarin ook de drummer van ‘The Worried Men’ geweldig van jetje mag geven. Het eveneens instrumentale “Nova” is dan weer een als ballad vermomde, op elektrische gitaar gespeelde bluestrack.

Uit het schitterende compilatiealbum “King Of The Blues” van blueslegende B.B. King coveren deze ‘bezorgde mannen’ diens hit “The Thrill Is Gone” en de superbe ballad “Nobody Loves Me But My Mother”. Even verderop krijgt de song “I’m Not Like Everybody Else”, de B-zijde van de single “Sunny Afternoon” van ‘The Kinks’ uit 1966 een stevige bluescoverversie van Jamie Thyer en ‘The Worried Men’. En alsof ze er maar niet genoeg van kunnen krijgen moet ook “The Witch Queen Of New Orleans” van indianengroep ‘Redbone’ uit 1971 voor de bijl van deze bluesband.

Voor superintelligente muziek hoeft u niet af te stemmen op het werk van ‘The Worried Men’, maar we zijn er wel rotsvast van overtuigd dat deze heren met hun ‘recht-voor-de-raap’ blues de boel helemaal op stelten kunnen zetten tijdens hun live optredens.

(valsam)

Artiest info
Website