KETTLES | ENO - THE JAKE LEG CHRONICLES

“But it is the words that set this album apart... “

“kettles | eno” staat voor het songwriters duo Steed Kettles (met roots in folk en country) en Jeff Eno (met roots in pop en rock) uit Atlanta, GA. Steed en Jeff kennen elkaar van midden jaren ’90 van de “Skin ‘n’ Bones” band, die vaak als openingsband voor klassieke rock bands op trad. Na de split van de band richt Jeff “Warped Groove” op en Steed “Liberty Jones”. Omdat Steed voor het laatste album van “Liberty Jones” voor enkele van zijn songs, een sterke stem nodig had, benaderde hij Jeff, die snel mee wou doen. In 2007 bracht “Liberty Jones” hun laatste album “Atlanta Georgia” uit.

Na een stop van enkele jaren, besloten Steed Kettles en Jeff Eno opnieuw te gaan samen werken en opnieuw de studio in te gaan. Er zouden vooral Steed’s songs opgenomen worden. Het debuutalbum van “kettles | eno” heet “The Jake Leg Chronicles”. Het is een album met tien tracks (exclusief de bonus track) over deze verwarde wereld van chaos, liefde, ellende, rechtvaardigheid en soms pech. Steed en Jeff hebben deze klus niet alleen moeten klaren, maar kregen de hulp van enkele muzikanten uit Atlanta: gitaar legende Jim Lavender (mede oprichter van “The Cigar Store Indians”), gitarist Mike Duckworth die zijn fingerpicking vaardigheden laat horen op 4”Blood Brothers”, pianist / B-3 orgelist Dave James (“Boy Howdy”) en zangeres Karin Johnson, die de enige cover van Gram Parson 9”A Song For You” op het album doet. Verder is er ook nog David Smith, het muzikale manusje van alles, die op een aantal tracks zowel op drums, bas en gitaar speelt.

Van de countryachtige opener 1”Poor White Trash” [die refereert naar het Cabbagetown District, een arme arbeidersbuurt in het Oosten van het centrum van Atlanta, GA, waar vroeger de ‘Fulton Bag and Cotton Mill’ arbeid en de buurt woongelegenheid bood aan lokalen] naar de forse kreet (om hulp) “Hey!” in 3”I’m Coming Home” [over uit de gevangenis komen en niet willen vervallen…] - of van de bitterheid van een breuk in 6”Stick And Stones” naar het zondagsgebed in 10”We Believe”; zijn alle songs, die getuigen van vele jaren verblijf in het Zuiden, zonder taart en thee, maar met veel sociale en culturele impasse. De tijd is nu voorbij (aldus Steed), dat iedereen in Atlanta verplicht is om aan het verleden, racisme en armoede te denken. Geruststelling zorgt nu in Atlanta voor stabiliteit en creativiteit: “The eternal struggle with good and evil inside makes the soul for a good muse”.

Naargelang de opnamen vorderden en de  vraag zich stelde, wat de titel van het album zou moeten zijn, kwam o.w.v. de verscheidenheid van karakters en beelden in de songs, de naam “Jake Leg” in beeld. Maar, wat is “Jake Leg”? De naam komt uit de Drooglegging (Prohibition) Periode in de States. [Drooglegging (Engels: Prohibition): bedoeld wordt de poging van de Verenigde Staten in de jaren ‘20 van de 20e eeuw, om de productie en verkoop van alcohol geheel te verbieden en daarmee het alcoholgebruik en alcoholisme uit de Verenigde Staten te bannen / esc] In die periode zochten Harry Gross en Max Reisman, twee dranksmokkelaars, naar alternatieve producten om als alcohol te kunnen verkopen. Ze vroegen aan een professor, die niet wist dat het hier om consumptie alcohol ging, om advies en verkochten een gemberextract (TOCP), bijgenaamd “Jake”. Echter TOCP is niet onschuldig, maar een neurotoxine, dat tevens het zenuwsysteem aantast, waardoor je onder het lopen gaat zwalpen. Deze sfeer hangt ook in de songs van het album en verklaart de titelkeuze. Songs als 4”Blood Brothers” (over vriendschap, racisme, mislukking en de hoop op vergeving) en de mysterieuze Americana 3”I’m Coming Home” (over hopen weg te kunnen blijven uit de gevangenis), beschrijven de inhoud en aard van de gekozen karakters. Echter, niet alle nummers zijn grimmig. Er is (naast het poppy 2”I Think Too Much”) de Southern rock song die Jeff Eno (ook) schreef 5”American Fool” of, hoe Jack en Diane als tieners leefden in de jaren ’60. Er is het humoristische 7”The Rest Is History”, over de slechte vrouwen smaak van sommige mannen en, er is ook 9”A Song For You”. Dit is de (enige) cover, een nummer van Gram Parsons, over hoop en liefde. Hierin zingt Karin Johnson het duet en legt ze zo wat meer soul in dit country nummer. De labyrinten van deze smakeloze personages, vinden uiteindelijk verlossing in 10"We Believe”, het slotnummer van het album.

“The Jake Leg Chronicles” van (Steed) Kettles & (Jeff) Eno is vooral een Americana album geworden, met songs die terug blikken naar de vaak donkere kanten van onze samenleving. Maar het zijn ook songs die soms met een brutaal eerlijke blik aangeven, hoe het is om te proberen om het te maken, in een wereld die vaak vreemd en verdraaid is. 

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Poor White Trash” - 2”I Think Too Much” [& Jeff Eno] - 3”I’m Coming Home” - 4”Blood Brothers” - 5”American Fool” [Jeff Eno] - 6”Stick And Stones” - 7”The Rest Is History” - 8”One More Chance” - 9”A Song For You” [Gram Parsons] - 10”We Believe” – bonus - 11”Stix And Stones” – Redux – All songs written by Steed Kettles except [when noted] – Produced by Rick Willaford

Line-up:
Casey Cabral: guitars (10), bass (10)
Mike Duckworth: guitars (4)
Dave James: B3 (6,8,9,11), piano (7-9), Wurlitzer (6,11), keyboards (10), lead guitar (10)
Karin Johnson: backing vocals (9)
Jill Kettles: keyboards (4)
Jim Lavendar: lead guitar (1-3,6-9,11)
Tim Maguire: bass (4,7), backing vocals (10)
Dave Smith: drums (1-3, 5,6,8,9), bass (1-3, 5,6,8,9), guitars (1-3, 5,6,8,9), lead guitar (5,8)
Rick Willaford: drums (7), percussion (2,4,8), backing vocals (3)
Jeff Eno: lead vocals (2,5,9,11), backing vocals (1,11)
Steed Kettles: lead vocals (1,3,4,6,7,8,10), backing vocals (2), guitars (7)

Discography:
2014 : ”The Jake Leg Chronicles”

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Indian Proud Entertainment

video