ANDY JACKSON – SIGNAL TO NOISE

Misschien zegt de naam van Andy Jackson u niet zoveel. Hij is niet één van de beroemde broertjes met dezelfde naam, maar toch heeft hij al een grote reputatie in de hedendaagse muziekwereld verworven. Deze Britse opnametechnicus en studio-eigenaar wist zelfs al twee nominaties voor de Amerikaanse ‘Grammy Awards’ in de wacht te slepen voor zijn werk met de Engelse progressieve rockgroep ‘Pink Floyd’. Ook voor het nieuwe, langverwachte ‘Pink Floyd’-album “The Endless River” dat begin november op de markt is gekomen, tekende hij als opname-ingenieur en als co-producer.

Met “On The Surface”; “Obvious” en “Mythical Burrowing Animals” heeft Andy Jackson ook drie eigen soloalbums op zijn naam staan en daar is net een vierde cd aan toegevoegd met het uit 7 muzikale epossen bestaande album “Signal To Noise”. Die zeven nummers zijn progressieve muzikale geluidsexperimenten waarin de etherische sound van ‘Pink Floyd’ duidelijk herkenbaar aanwezig is.

De feeërieke, sfeervolle, filmische klanken van openingstrack “The Boy In The Forest” (zie video) en het monotone zingen van Andy Jackson zijn representatief voor de overige nummers van deze plaat. “One More Push” neigt wat meer naar pure rock maar het dromerige “Invisible Colours” brengt de luisteraar al gauw weer in die typerende roes van betovering die de muziek van Andy Jackson kenmerkt.

De zweverige gitaarklanken en de keyboards en synthesizers die u zo vaak in de nummers van ‘Pink Floyd’ zult waarnemen zijn ook hier overvloedig aanwezig in de tracks van het album “Signal To Noise”, zoals in “Spray Paint” of in het bijna 10 minuten durende “Herman At The Fountain” en in het meer dan 7 minuten durende psychedelische slotnummer “Brownian Motion”. Als Andy Jackson zingt, dan doet hij dat telkens weer zachtjes mompelend en fluisterend, alsof de woorden worden meegedreven door de ‘flow’ van de atmosferische en echoënde muziek in de nummers.

Fans van ‘Pink Floyd’ zullen alvast veel plezier kunnen beleven aan deze nieuwe soloplaat van de sound engineer van de groep. Er is bovendien ook een ‘special edition’-versie van dit album te verkrijgen met naast de cd ook een dvd waarop dezelfde 7 tracks werden voorzien van een zogeheten ‘quadrophonic mix’ (info voor de geluidsfreaks: DTS 96/24 Digital Surround & High Resolution LPCM Stereo).

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video