LEONARD COHEN - LIVE IN DUBLIN

Vijf jaar na het magistrale "Live In London" brengt Leonard Cohen een nieuw live-album uit. Alle begrip voor de bejaarde bard uit Canada, maar maakt Cohen het niet een beetje te bont met alweer een live-album? Er zijn de laatste jaren al vaker liveplaten verschenen van Leonard Cohen, en inderdaad: de tracklists vertonen onderling zelden drastische verschillen. Maar toch is ook deze in Dublin opgenomen concertregistratie -dertig songs verspreid over drie cd's - weer de moeite waard, vooral omdat Cohen in een uitverkochte O2-Arenda in Dublin er in slaagt om de indruk te wekken dat hij in je huiskamer staat te spelen. We krijgen dan ook een complete show, geen selectie uit het beste van een tour, met een subliem spelende band, de engelachtige vocalen van The Webb Sisters en Sharon Robinson. De vocalen van Cohen laten duidelijk horen dat de inmiddels 80-jarige troubadour ten tijde van de opnames bovendien al een jaar op tournee was.

Cohen is ongetwijfeld één van de belangrijkste en invloedrijkste songwriters van de laatste decennia. Van oorsprong eigenlijk dichter, richtte hij zich in de late jaren '60 op zijn muzikale carrière. De albums "Songs Of Leonard Cohen" en "Songs Of Love And Hate" leverden hem meteen een cultstatus in het folk pop circuit op. Later uitgebracht werk als "I'm Your Man" (1990), "The Future" (1992), "Ten New Songs" (2001) en "Dear Heather" (2004) herbevestigen zijn status en worden alom als klassiekers beschouwd. Nummers als "Suzanne", "Hallelujah" en "So long Marianne" behoren niet enkel tot het collectieve geheugen van elke muziekliefhebber, ook muzikale grootheden liggen deze nummers na aan het hart. Getuige daarvan zijn de naar schatting 1300 covers die van zijn werk gemaakt zijn, waarvan Jeff Buckley's vertolking van "Hallelujah" en Judy Collins' "Suzanne" enkele van de bekendste zijn. Ook REM, Sting, Martha & Rufus Wainwright, Anthony en Nick Cave zijn grote liefhebbers van Cohen's oeuvre.

De triomftocht van Leonard Cohen krijgt dus een vervolg met zijn nieuwe werkstuk, want twee jaar na "Old Ideas" en zijn meest recente studioalbum "Popular Problems" van eerder dit jaar, komt Cohen na een eindeloze stroom bejubelde concerten met een nieuwe liveplaat. Zijn album "Old Ideas", was immers de aanleiding voor een compleet nieuwe wereldtour die Cohen en zijn band, de Unified Heart Touring Band, in 2012 en 2013 ondernamen. "Live In Dublin" is op 12 september 2013 vastgelegd en in liefst maar 30 nummers bezingt Cohen met zijn zo kenmerkende basstem op zijn geheel eigen puur poëtische wijze de meest intense thema’s uit het menselijk bestaan, goed voor een over drie schijfjes verspreid marathonconcert van drie uur. Cohen moet tijdens deze drie uur af en toe even op adem komen en hierdoor krijgt zijn band nog meer ruimte dan in het verleden. Uiteraard komen alle publieksfavorieten voorbij, een tracklist die voert langs alle hoogtepunten in het oeuvre van Cohen, maar ook is er voor een aantal wat minder bekende tracks plaats. In alle gevallen zorgen de uitstekende muzikanten waarmee Cohen zich tijdens deze tour heeft weten te omringen voor een even smaakvolle als solide basis. Een basis waarop de donkere en uit duizenden herkenbare zang van Cohen uitstekend tot zijn recht komt.

Het is echter niet de kwaliteit van Cohen’s stem die het hem doet, het is meer dat timbre, die half reciterende zangstijl, dat beeld van die oude man die nog door de knieën zinkt om de schoonheid en waarheid te bezingen, die ontroert. Juist de kwetsbaarheid in zijn stem geeft zijn voordracht extra lading, we kunnen het dan ook een rustig klassiek concert noemen. Cohen zong alle songs die de mensen wilden horen, zijn band zocht naar geen enkel effect en ambieerde enkel pure emotie. Zoals gezegd bevat dit concert bovendien geen materiaal uit zijn recentste album, zodat u de setlist wel zo'n beetje uit het hoofd kan opzeggen. Maar als je weet dat er op CD3 zomaar 8 songs als toegift staan, o.a. "So Long Marianne", "Going Home", "First We Take Manhattan", "Famous Blue Raincoat", "If It Be Your Will", "Closing Time", "I Tried To Leave You" en "Save The Last Dance For Me", dan weet je dat deze zanger op leeftijd zich 3 uur lang volledig heeft gegeven en dat hij je keer op keer weer te pakken heeft.

"Live In Dublin" mag dan al klinken zoals je kan verwachten, toch is het een onvoorspelbaar mooie plaat geworden. Cohen vergaarde decennia lang fans van verschillende generaties en nationaliteiten met zijn veelzijdige songteksten, hetgeen hij nu ook wederom bewijst. Persoonlijk vind ik zijn stem overigens nog altijd prachtig, zeker wanneer Cohen wat meer aanzet en de ruwe emotie aan de oppervlakte komt. Op een aantal momenten doet Cohen veel meer dan het voordragen van zijn teksten en weet hij nog altijd de juiste en zeker een gevoelige snaar te raken. Leonard Cohen levert dan ook uitsluitend vakwerk af, wat op zijn leeftijd een betrekkelijk zeldzaam fenomeen is. Zonder enige twijfel is hij dan ook een genie in de muziekwereld en een fascinerende persoonlijkheid. Dat straalt dan ook af van ieder album wat de man ooit uitbracht, en "Live In Dublin" is daar geen uitzondering op.

 

 

Live In Dublin’s tracklist:

Set 1
“Dance Me To The End Of Love”
“The Future”
“Bird On The Wire”
“Everybody Knows”
“Who By Fire”
“The Gypsy’s Wife”
“Darkness”
“Amen”
“Come Healing”
“Lover Lover Lover”
“Anthem”

Set 2
“Tower Of Song”
“Suzanne”
“Chelsea Hotel #2?
“Waiting For The Miracle”
“The Partisan”
“In My Secret Life”
“Alexandra Leaving” (Sharon Robinson)
“I’m Your Man”
“Recitation w/ N.L.”
“Hallelujah”
“Take This Waltz”

Encore
“So Long, Marianne”
“Going Home”
“First We Take Manhattan”
“Famous Blue Raincoat”
“If It Be Your Will” (Webb Sisters)
“Closing Time”
“I Tried To Leave You”
“Save The Last Dance For Me”

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Colombia
Distr.: Sony Music

video