CHIP TAYLOR – THE LITTLE PRAYERS TRILOGY

Er zijn zo van die families waarin het talent overvloedig aanwezig is bij meerdere leden van één clan. Denk bijvoorbeeld aan ‘The Jacksons’, ‘The Thompson Family’ met Richard en Linda, hun zonen Teddy en Jack en dochter Kami of ‘The Wainwright Family’ met vader Loudon Wainwright III, zijn ex-vrouw Kate McGarrigle, hun zoon Rufus, dochter Martha en stiefdochter Lucy Wainwright Roche.

Ook de Amerikaanse familie ‘Voight’ verenigt veel artistiek talent met geoloog Barry Voight, acteur Jon en zijn acterende kinderen Angelina Jolie en James Haven en de derde broer James Wesley Voight. Dat is een muzikant die veel beter gekend is onder zijn artiestennaam Chip Taylor, de zanger en songschrijver van wereldhits als “Wild Thing” van ‘The Troggs’ en “Angel Of The Morning” van o.a. Merrilee Rush, Juice Newton en ook gecoverd door vele andere artiesten.

De in maart 2015 al 75 jaar wordende Chip Taylor schrijft liedjes aan een tempo vergelijkbaar met ons dagelijks ontbijt, elke dag minstens één. We durven vermoeden dat hij zelf niet meer weet hoeveel songs er al uit zijn brein en zijn pen tot stand zijn gekomen. Het aantal albums dat onder zijn naam op de platenmarkt zijn verschenen moet zich ergens in de buurt van 25 bevinden, te beginnen in 1971 met zijn debuutplaten “Gorgoni, Martin & Taylor” en “Gasoline”.

Daar zijn eind 2014 zomaar ineens drie cd’s bijgekomen, netjes gebundeld in “The Little Prayers Trilogy” en bestaande uit drie thema’s, zijnde “Behind An Iron Door” met elf songs, “Love & Pain” met acht nummers en “Little Prayers” met eveneens elf liedjes. Dertig verhalen die op dit album allemaal solo gebracht worden door Chip Taylor met zijn akoestische gitaar in aanslag en zijn heerlijke stem.

Slechts heel sporadisch worden er andere instrumenten toegevoegd met elektrisch gitaarwerk van John Platania, pedal steel met Greg Leisz, percussie met Tony Leone en een steeds erg zachtjes bespeelde piano door zijn Noorse vriend en co-producer van deze cd’s Goran Grini. Verder brengt Chip Taylor ook duetten op deze cd’s met het schitterende “Sleep With Open Windows” waarop Audrey Martels meezingt en niemand minder dan Lucinda Williams vocaal bijstand verleent, net als bij het ook al zeer mooie nummer “I’ll Only Be Me Once”.

Heel wat van deze liedjes werden als demo’s opgenomen in de garagestudio van Chip Taylor, terwijl er voor een paar andere met vol orkest de studio in werd getrokken. Op geen enkel nummer verheft hij zijn baritonstem, wat ons eigenlijk ook sterk zou verbaasd hebben van deze meestal zachtjes mompelende, fluisterend zingende en verhalende Chip Taylor.

“Merry F’n Christmas” dat we op bijgaande video hebben meegegeven is zo’n typerende Chip Taylor-song waarin telkens weer een boeiend verhaal wordt verteld. “Ted Williams” is zelfs een geheel ‘spoken word’-nummer waar je in alle stilte respectvol naar kunt blijven luisteren. In andere songs vertelt hij over zijn vader, zijn soms turbulente relaties met vrouwen en zijn sociaal engagement, zoals in de meeste tracks op “Behind An Iron Door” met liedjes over (politiek) veroordeelden en over gevangenissen en hun bewoners tot uiting komt.

Op de tweede cd “Love & Pain” die het meest akoestisch deel van de trilogie is, is hij heel kritisch voor zichzelf in het nummer “Nothing Comin’ Out Of Me That I Like”. In de song “Girl & Boy Thing” is er een speciale rol weggelegd voor zijn langjarige vriend en gitarist John Platania (van o.a. Van Morrison, Natalie Merchant en Guy Davis). Prachtig is de oprechte ode aan zijn vrouw in het lied “Joan’s Song)”.

Het derde schijfje “Little Prayers” herbergt ook nog enkele pareltjes van songs zoals “Tryin’ To Let The Angels Know”, het emotionele “Queen Of The World”, “He’s A Good Guy (As Well You Know)” en slotsong “Wish I Could Die Just One More Time” naar de laatste woorden van een ter dood veroordeelde gevangene net voor zijn executie. Bij al de nummers op de cd “Little Prayers” zijn enkel piano en akoestische gitaar als instrumentale begeleiding te horen.

John Platania en Chip Taylor komen in februari 2015 naar Europa voor een uitgebreide tournee doorheen Scandinavië en Nederland. Misschien is dat wel een ideale gelegenheid voor u om eens met volle teugen van deze geweldig sympathieke artiest te gaan genieten. U kunt natuurlijk ook op de interviews-pagina van dit ‘Rootstime’-magazine nog even het gesprek nalezen dat ik meer dan 7 jaar geleden op 7 oktober 2007 met Chip Taylor mocht hebben, net voor zijn prachtige optreden in Leopoldsburg.

(valsam)

 

CHIP TAYLOR & JOHN PLATANIA
Zaterdag 14 februari 2015: In The Woods, Dorpshuis De Furs, Lage Vuursche, NL
Dinsdag 17 februari 2015: QBUS, Muziekhuis, Leiden, NL
Vrijdag 20 februari 2015 : Roots On The Road, Cultuurpodium Vanslag, Borger, NL
Zondag 22 februari 2015 om 14.30u: Cultureel Podium Roepaen, Ottersum, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Trainwreck Records

Distr.: CRS

video