THE ACCIDENTALS – BITTER SWEET

Door de via ‘Kickstarter’ bijeengeschraapte financiële bijdrage van 132 mensen die onverwijld in de kwaliteiten van het duo geloven, konden Katie Larson (18 jaar) en Savannah Buist (19 jaar), oftewel het akoestische folkduo ‘The Accidentals’, nu hun tweede album “Bitter Sweet” op de platenmarkt lanceren.

Deze vijftien songs tellende plaat is de opvolger van het in 2012 verschenen debuutalbum “Tangled Red and Blue” dat de twee dames uit Traverse City, Michigan amper één jaartje na de oprichting van de groep hadden uitgebracht. Het leverde hen meteen voorprogramma-optredens op bij de shows van het muzikale genie Andew Bird, die ze als hun muzikale mentor beschouwen.

Meestal vertrekken ‘The Accidentals’ van een song die door één van beiden werd gecomponeerd. Enkel het nummer “Golden Lantern” is de vrucht van hun samenwerking als componisten. Ze brengen voornamelijk zeemzoete folkliedjes onder begeleiding van akoestische gitaren, maar ze beheersen ook het spelen op o.a. viool, cello, ukelele, mandoline, piano en orgel. De lead vocals bij de songs worden netjes afgewisseld en de andere dame zingt dan altijd mee in harmony vocals.

De cd opent met het liedje “The Silence”, maar gelukkig wordt er wel degelijk gezongen en gemusiceerd op deze song. Dan volgt de titeltrack “Bittersweet” die u op bijgaande video kunt bekijken en beluisteren. Het werk van ‘The Accidentals’ doet me af en toe denken aan het Zweedse folksongs zinngende zusterduo ‘First Aid Kit’. Vooral “Bulletproof Glass”, “City Of Cardboard” en “Miso Soup” hadden ook op de playlist van deze Zweedse zussen kunnen staan.

De prijs voor de meest catchy song uit deze cd is naar ons gevoel weggelegd voor het nummer “Brake” dat op een lekker voortstuwende melodie wordt gebracht, terwijl “Grisly Bear” op een jazzy ritme wordt gepresenteerd en “Mangrove” ons aan iets van Regina Spektor herinnert. Enkele andere tracks zoals “Ghost Of A Lie” en “Golden Lantern” zijn nog vrij experimenteel en lijken eerder wat op het werk van de Amerikaanse folkzangeres Joanna Newsom.

Als je op dergelijke jonge leeftijd al zo’n degelijke liedjes kunt schrijven en daarbij ook nog eens een grote variëteit aan instrumenten kunt bespelen, dan lijkt ons een lange en succesrijke toekomst weggelegd voor ‘The Accidentals’. Deze tweede cd “Bitter Sweet” is dan ook maar een beginnende stap die de weg naar internationaal succes verder zal moeten helpen plaveien. Daar kunnen beide dames voor de volle 100% voor gaan, nadat ze in mei 2014 zullen afgestudeerd zijn en de schoolboeken kunnen inruilen voor een boeiende muzikale loopbaan die hen hopelijk ook eens naar Europa zal over doen komen.

(valsam)
“Still amazingly young teen girls, the two ladies from the acoustic folk duo ‘The Accidentals’ have already released their second album ‘Bitter Sweet’ with 15 self-penned songs that vary from melodic, catchy to experimental. After leaving school soon, they can both start to launch their international career and work on a long and bright future in today’s musical landscape.”
– www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video