JAMES COTTON - COTTON MOUTH MAN

James Cotton voorstellen aan de echte bluesfans is vrijwel overbodig, deze meester van de mondharmonica is immers al sinds de jaren vijftig aan de weg aan het timmeren en doet dat nu, op zijn 77-ste nog steeds met volle overgave. Zijn bijnaam "Cotton Mouth Man" is meteen ook de titel voor zijn nieuwste release. Hij kreeg die titel in de eerste plaats voor zijn eigen virtuoze speelstijl, en niet zo zeer vanwege zijn zangtalent. Misschien was die benaming Cotton Mouth vroeger nog van toepassing, dat zachte stemgeluid is ondertussen al lang omgevormd tot een rasperige, diep doorleefd klinkend exemplaar, het gevolg van zijn strijd tegen keelkanker eind jaren negentig. Daarom doet Cotton op zijn nieuwste release hoofdzakelijk beroep op een aantal gastzangers, en niet van de minsten.

Zo horen we onder meer Darrell Nulish op een zestal nummers, en trouwe lezers zullen weten dat net die man een van mijn favoriete vocalisten is op bluesgebied. Dus dat zit al helemaal goed. Vooral op de titelsong is Darrell goed op dreef, net als Mister Cotton zelf ook trouwens, het resultaat is er dan ook naar, een dijk van een nummer! De ruigheid van Cotton's stem is nog wel hoorbaar op "Bonnie Blue", een bewonderenswaardige prestatie, gebracht met enkel de fenomenale Colin Linden op resonator gitaar naast hem. We worden echt verwend met zoveel van onze persoonlijke favorieten als gast op deze cd. En het gaat maar verder, op "Wasting My Time" bijvoorbeeld, waar de gastzanger niemand minder is dan Keb Mo, die eveneens op "Mississippi Mud" zingt.

Daarmee is het lijstje van gastzanger echter nog maar net begonnen, want ook Ruthie Foster, Gregg Allman, Jo Bonamassa en zelfs Delbert Mc Clinton, Chuck Leavell en Warren Haynes komen even helpen, deze laatste in het ijzersterke "Something For Me", meteen mijn favoriete track op de nieuwe James Cotton. Ook de track met de vocale bijdrage van hoger vermelde Ruthie Foster "Wraps Around My Heart" is een aanrader.

Dertien songs lang is het dus genieten geblazen op deze "Cotton Mouth Man", een echte authentieke bluesrelease van het zuiverste water, met als producer de grote Tom Fambridge. Die knappe mondharmonica, geruggesteund door een hele resem prachtstemmen en topmuzikanten vormen een winnende combinatie. Labelbaas van Alligator record, Bruce Iglauer, heeft hiermee opnieuw een sterke troef in handen om zijn label aan de top van de blueswereld te houden.

(RON)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Alligator Records

video